3,7% е равнището на безработица във Великотърновски регион в края на август. Средните стойности за страната са 5,7%. Това отчетоха от Дирекция "Бюро по труда“ - Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. По общини безработицата е както следва – Велико Търново 2,9%, Елена - 10,8% и Златарица - 13%.

От Дирекцията отчитат и ръст на активността за регистрация на безработни в Бюрото в края на лятото. Хората, заявили, че имат нужда от помощ при намирането на работа са общи 1483-а, което е с 25-а повече спрямо юли и със 72-а по-малко в сравнение с август 2022-а. “За ползване на посредничеството и услугите на бюрото по труда през месеца са се регистрирали нови 249 безработни лица. Освен тях, други трима души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в Бюрото по труда. Увеличава се и броят на активираните през август неактивни лица на пазара на труда. В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрото по труда, за месеца са активирани 51 неактивни лица за регистрация в бюрото по труда“, отчитат още от институцията.

Започналите работа през август, с посредничеството на Бюрото по труда, са 160. Най-много са наетите в преработващата промишленост – 28%, толкова са и тези, стартирали работа в търговията. 10% са новонаетите в сектор "Образование“, в държавното управление – 8%, в хотелиерство и ресторантьорство – 4%.

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги, персонал, полагащ грижи за хората, работници в преработващата промишленост, строителство и транспорт, персонал осигуряващ сигурност и защита, водачи на МПС и подвижни съоръжения, работници по събиране на отпадъци и сродни на тях, квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни и др.