С близо 2 милиона лева ремонтират детска градина в Свищов, предаде кореспондент на "Фокус“. Средствата са в размер на 1 997 420 лева и са осигурени чрез Националния план за възстановяване и устойчивост. Те ще бъдат вложени във филиала на ДГ "Васил Левски“ на улица "Плевенско шосе“ в крайдунавския град.

Целта на проекта, който ще продължи общо 26 месеца, е да осигури благоприятна, иновативна и модерна, енергийно ефективна и функционална образователна среда за децата.

Планирани са полагане на топлоизолация на покрива и стените на сградата, подмяна на горивната база и преминаване от отопление на нафта на електрическа енергия. Ще бъде изградена и инсталации за загряване на вода от слънчева енергия. Дейностите включват нови енергоспестяващи осветители. Амортизираните кухненски съоръжения ще бъдат заменени с нови, които са от най-висок клас енергоефективност. Ще бъдат купени и комбинирани уреди, работещи на газ и електрическа енергия. В резултат ще бъде повишена енергийната ефективност на сградата, която от клас "Д“ ще достигне клас "А“ на енергопотребление. Това ще подобри и гарантира здравословни, качествени условия за възпитание и грижи за децата и за работа на персонала, съответстващи с европейските изисквания.

Освен това ще бъдат подменени и всички мебели в градината.

Ще се създадат условия за утвърждаване на интерактивни методи на обучение, което ще доведе до пълната му модернизация и предлагане на съвременна образователна услуга.