С близо 1,8 милиона лева изграждат Младежки център в Свищов, предаде кореспондент на "Фокус“. Старт на дейностите бе даден с "първа копка“, направена на мястото, където ще се намира новата социална услуга.

Проектните дейности предвиждат изграждане на изцяло нова сграда на един.

В центъра ще се провеждат обучения за повишаване на квалификацията на младежите в сферата на дигиталната грамотност, чуждоезиковото обучение, гражданско образование, професионална квалификация и други дейности.

Важна част от дейността му ще бъде взаимодействието с представители на местната власт, институции и други организации, освен на местно ниво, сътрудничеството ще бъде и с други младежки центрове на национално ниво.

В младежкия център ще се сформират клубове по интереси, които ще включват клубове за личностно развитие, спортни клубове, ателиета в сферата на изкуството, стимулиращи активното гражданско поведение и критично мислене, дейности за повишаване на екологичната култура и други.

След приключване на строителните дейности Младежкият център ще бъде оборудван и обзаведен. За нормалното му функциониране и протичане на дейностите в центъра, ще бъде назначен екип от медиатори, младежки работници и персонал, които ще оказват индивидуална подкрепа на младежите.

Проектното предложение е на обща стойност 1 798 149,71 лева, а планираната продължителност на проекта е в рамките на 30 месеца.