Безплатни диагностични прегледи за сънна апнея предстоят в Горна Оряховица, предаде кореспондент на "Фокус“. Те ще се проведат в УНГ отделението на МБАЛ "Св. Иван Рилски“ през следващата седмица и са по повод 19 октомври- денят, в който почитаме паметта на св. Йоан Рилски Чудотворец.

Консултациите ще води началникът на УНГ отделението д-р Стоян Стоянов. Те ще са на 16 и 17 октомври /понеделник и вторник/ във времето от 15:00 до 19:00 часа. Всеки, който иска да се възползва, трябва да се запише предварително на телефон 0878/ 746 480.

"По преценка на специалиста, ще бъдат извършени последващи холтерови изследвания на пациентите“, уточняват от горнооряховската болница.

Сънната апнея е заболяване на горните дихателни пътища. Представлява отпускане на мекото небце и езика, в резултат на което се запушват дихателните пътища. Често подценявана и оставяна нелекувана, апнеята е изключително сериозно заболяване, което може да доведе до усложнения.

"Сънната апнея може да причини или усложни състояния на сърдечна болест, хипертония, захарен диабет тип 2, функция на черния дроб и още много други пряко свързани странични състояния. Симптомите са хъркане, различно изразена дневна сънливост с чести заспивания през деня, събуждане сутрин сутрин с пресъхнала уста и гърло, изразени в различна степен паметови и поведенчески нарушения, увеличаване на теглото. На голяма част от диагностицираните със сънна апнея се назначава консервативно лечение. Те се оборудват със СРАР апарати, които ползват в домашни условия и които повлияват апноичните паузи, и всички произтичащи тежки последствия от заболяването“, коментира д-р Стоянов.