С първото за тази година чуждестранно заглавие продължава театралния фестивал "Лято, кукли и приятели“ във Велико Търново. Този уикенд публиката ще може да се наслади на известната приказка "Котаракът в чизми“ в изпълнение на кукловодите от историческия град Мостар от Босна и Херцеговина, предаде кореспондент на "Фокус“. Заглавието ще бъде представено тази събота на сцената "Арт лято“ до Художествената галерия "Борис Денев“ от 11:00 часа.

Постановката е на Елжбета Ейсимонт, сценографията – на арх. Иван Цонев, а музиката – на Милен Василев. Участват актьорите Ена Хусич, Диана Максумич, Неджад Максумич и Серджо Радош.

Тази събота за най-малките ще има и артработилница под надслов"Клечковци“. В нея децата и техните родители ще могат сами да си направят кукли от подръчни материали. Организатори са Емил и Десислава Йорданови от Малка Театрална Компания Габрово. Събитието провокира въображението на децата и им помага да развият своята сръчност. Изработените в ателието кукли остават за децата и служат като сувенир, но и като покана към тях да продължат творческия процес у дома. Участието е с предварително индивидуално записване на до запълването на максималния брой места за трите сеанса от 12:00, 12:30 и 13:00 часа, които ще се проведат в зала на Художествената галерия "Борис Денев“. Препоръчителната възраст е 5+!

Международният театрален фестивал "Лято, кукли и приятели", организиран от куклен театър "Весел“, се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и на Министерството на културата. Форумът е част от календара на културните събития на Общината. Входът е свободен. При дъждовно време представлението ще се играе от 11:30 часа на сцена в театралния салон на Народно читалище "Искра-1896“ – партньор на фестивала.