С Фолклорния събор "Изворен глас“ започва 12-тият Фестивал на дивите цветя в селата от Горното поречие на река Арда, съобщи за "Фокус“ Илия Годев – секретар в народно читалище "Проф. д-р Асен Златаров-1927“. Събитията ще са от днес, 22 юни до 30 юни, а стартът е днес с Фолклорния събор "Изворен глас“, който е с три конкурсни категории. "Те са Надпяване с песни от изворния родопски фолклор, Надиграване с танци от всички етнографски области на страната и любимата категория "Разказвачи на истории на родопски диалект“. Целите на събора са съхраняване на българските народни традиции и обичаи – извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната ни култура, представяне и популяризиране на изворния фолклор на Родопите и в частност Средните Родопи и Горното поречие на река Арда, представяне и популяризиране на българския танцов фолклор от всички етнографски области на страната, както и представяне и популяризиране на традиционния бит и начин на живот в Родопите посредством благозвучието, богатството и характерната изразност на родопския диалект.

Днес стартира и петото издание на пазар-изложение "Чиста храна за нас и нашите деца“, в който се включат производители както от района на Горното поречие на река Арда и Централните Родопи, така и производители от общностите на Слоу Фууд в България. Знае се, че Смилян е част както от мрежата в България, така и в международната мрежа на движението“, поясни Годев.

На 23 юни ще гостуват специално с щанд и презентации фондация "По-диви Родопи“, които ще покажат филм за своите дейности. "Те ще разкажат как едрите тревопасни животни в дивата природа помагат за опазване местообитанията на растенията, защото такава връзка има и защото, когато в природата се заселват отново видове, които вече не съществуват в традиционните за тях местообитания, това трябва да се прави с няколко вида едновременно, а не само с по един вид. Освен филма, ще има и дискусия и забавни игри за децата, свързани с опознаване на дивата природа в Родопите“, допълни Годев.

В същия ден от 17:00 часа в село Горна Арда, НЧ "Извор“ и кметството ще посрещнат участниците в ритуала Еньовденска магия с домашно приготвени мекички и сладка. "Хората ще имат възможност да опитат и студени напитки от билкови извлеци. Вечерта при Читаковата къща в селото започва и самият ритуал по подготовка за посрещането на изгрева. Това събитие е традиционно и над 100 жени се събират на това място, за да посрещнат изгрева на 24 юни. Свиват се малките китки, които се оставят в "мълчаната вода“ и сутринта, минавайки под големия венец след изгрева на слънцето, нарицателката предрича на жените какво им предстои през следващата една година и следващия Еньовден“, обясни Илия Годев.

Събитията, част от Фестивала на дивите цветя продължават на 24 юни сутринта, когато село Горна Арда ще домакинства на дегустация на традиционни родопски храни и базар на билки – пресни и изсушени. В Могилица от 11:00 часа пък часа започват поредица от ателиета, които включват плъстене, багрене с билки, включително и рисуване с къна за деца.

На 25 юни в Смилян ще бъдат организирани занимания за деца за популяризиране както на дивите растения, така и на бобовите култури, които се нарича "Приготви си своето ястие от бобови и от диворастящи храни“.

На 27 юни е общата инициатива с Туристическо дружество "Крепост Могилица“. Техните водачи ще водят прехода Ботанически съкровища по южните склонове на Кайнадински рид. Преходът преминава по маршрут село Могилица, село Киселчово – м. Карталски Камък – Горно Димово – Надарска пещера – Могилица. По време на прехода ще се извърши наблюдение и преброяване на редки и защитени растителни видове. Желаещите да участват в тази инициатива, трябва да се запишат предварително до 20 юни и да платят такса за участие, уточни Годев.

На 29 юни е следващият ботанически тур, който е известен и разпознаваем под наименованието "В царството на Родопския крем“ – село Сивино. Начална точка на маршрута е Посетителски информационен център – Смилян. Участниците в него ще посетят първото регистрирано находище на Lilium Rhodopeaum /Родопски крем/. На връщане домакините от село Сивино ще са приготвили ястия от традиционни храни от сезонни билки/растения. Този тур също е предварително записване и такса за участие.

На 29 юни вечерта ще бъде прожекцията на филма "Кавал парк“ в Пречиствателната. След това ще има възможност за дискусия на филма и темите, които той коментира с екипа, заснел филма, каза още Илия Годев.