С красивата музика на Джузепе Ведри и ярко артистично присъствие в "Бал маски“ започва осмия Летен оперен фестивал "Сцена на вековете“ във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Представлението ще се играе на 8 юли от 21:00 часа на крепостта Царевец.

На живописната сцена, под палката на именития маестро Иван Кожухаров, Държавна опера Бургас ще представи история, разказваща за светостта на чувствата, вплели своята гибелна сила в една тъжна приказка за любов, ревност и изкупление.

Тайнства, заговори, вътрешни борби, изкупление – всичко това, като красив музикален разказ за силата на чувствата, ще изградят в запомнящи се образи великолепните солисти в спектакъла. Тенорът Валерий Георгиев, който се отличава с мек тембър и стабилност във вокално отношение, влиза в ролята на благородния Рикардо. В образа Амелия – разкъсващата се между любовта и дълга, ще се превъплъти великолепната солистка на Бургаската опера Йоана Железчева. Именитият баритон Марян Йованоски ще бъде честолюбивият Ренато. Чудесното сопрано с колоратурни височини на гласа Мария Цветкова-Маджарова влиза в ролята на Оскар. Даниела Дякова ще бъде мистериозната и гадателка Улрика.

Програмата на "Сцена на вековете“ 2023 ще продължи на 15 юли с един интересен и впечатляващ прочит на любимото оперно заглавие "Тоска“ на Пучини на Държавна опера Стара Загора. Седмица по-късно, на 21 юли, ще е премиерата на открито на най- новото заглавие от репертоара на великотърновския Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов“- операта "Дон Жуан“ от Волфганг Амадеус Моцарт.

По традиция, на сцената в крепостта Царевец ще бъде представено и българско класическо заглавие. Този сезон това ще е историческата опера на Парашкев Хаджиев "Лето 893“ на 29 юли. Спектакълът на Русенската опера е посветен на 1130 години от Преславския църковно-народен събор и историческата кулминация на покръстването на българския народ.

Летен оперен сезон "Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей-Велико Търново и Общинска туристическа агенция "Царевград Търнов“.