С близо 8,5 милиона лева реконструират съоръжения на "Напоителни системи“-Видин, съобщи в профила си във Facebook Областния информационен център на Видин. 

С два проекта по процедура "Проектни предложения от "Напоителни системи" ЕАД за възстановяване на съществуващи хидромелиоративни съоръжения за напояване“ на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 (ПРСР) се осигурява реконструкция и модернизация на дюкер "Видбол" и главен напоителен канал М-2 и канал Р-12 към напоителна система "Рабиша" в землището на с. Толовица, с. Макреш, с. Шишманово, община Макреш. Дюкер "Видбол" е основно съоръжение от напоителна система "Рабиша“, изградено на Главен напоителен канал М-2. Дюкерът е с дължина 2 787 m. Проектиран е и изграден за напояването на 45 919 дка.

Договорите по двата проекта на държавното дружество "Напоителни системи“ са сключени в края на изминалата година и трябва да приключат през октомври 2025 година. През 2023 година в област Видин стартира изпълнението на проекти на обща стойност 47 426 403 лева, от тях финансирани по ПРСР за 31 017 617 лева.

С подкрепата на тази програма, чрез договорите от миналата година, се осигурява привличане на средства за закупуване на земеделска техника, за оборудване и машини в преработвателни предприятия, за ремонтни и рехабилитационни дейности в инфраструктурата на малките общини в област Видин.

Областен информационен център–Видин е част от националната мрежа от 27 информационни центрове за популяризиране на Eвропейските фондове при споделено управление, регламентирана от Закона за управление на средствата от Eвропейските фондове при споделено управление.