С 6% е спаднал приносът на туризма към БВП на България от началото на пандемията до момента. Това стана ясно по време на работна среща на Организация за управление на Старопланински туристически район, която се проведе в старата столица, съобщават от пресцентъра на Областна администрация – Велико Търново. Заместник губернаторът Огнян Стоянов, който председателстваше заседанието, подчерта, че темата за туризма е изключително важна.

"Преди пандемията този бранш е допринасял с 14% от БВП в страната и заети около 340 000 лица в тази сфера, а сега след COVID-19 спадът е очевиден и делът му е около 8%. Този сериозен отлив влияе върху икономиката. Държавата и Областна администрация - Велико Търново ще търсят всички възможни механизми за подпомагане на логистиката, инфраструктурата и транспортните връзки, които са много важни за създаване на успешен и конкурентноспособен туристически продукт“, допълни още Стоянов.

В срещата се включиха още Любомир Попйорданов – съветник по туризма на министър-председателя Кирил Петков, Ивайло Кожухаров съветник на министъра на туризма, кметове на общини, експерти по туризъм, както и представители на НПО.

"Разчита се на румънски туристи, а все още няма удобен начин да се стигне от Румъния до България, няма добра жп-връзка и летище като естествен портал за външни туристи, нито има яснота кога ще е налице скоростен път или магистрала свързваща Русе и Велико Търново. Тук трябва да се насочат усилията на държавните администрации, защото без такива транспортни връзки много идеи ще останат неосъществени“, подчерта още зам. областният управител.

Друга пречка пред румънските туристи са мерките за ограничаване на пандемията, които трябва да се синхронизират с румънската държава, каза и кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е председател на Организацията за управление на Старопланинския туристически район. По думите му вече втори месец, по тази причина, в болярския град не е стъпвал румънски турист, въпреки че Велико Търново е предпочитана дестинация за северните ни съседи.

Организацията за управление на Старопланински туристически район е създадена през 2019 година. Към момента в нея членуват 16 общини, 4 областни администрации и 2 неправителствени сдружения. Общините плащат членски внос спрямо населението си, но той е причина за отлив на част от администрациите, стана ясно още по време на срещата. Любомир Попйорданов препоръча на организацията в рамките на два до три месеца да се изготви общ туристически продукт, който акцентира на най-специфичните и интересни атракции от района. След това държавата ще се ангажира с дигитална реклама, а продуктът ще бъде рекламиран предимно на вътрешния пазар, както и пред румънски туристически агенции. По думите на Попйорданов – съветник по туризма към министър-председателя, новата управленска коалиция действа разумно при смислени проекти, които обаче трябва да са иновативни, да разчупят стереотипа и да предлагат на всеки турист нови изживявания.