С 5 % по-висока е избирателната активност в област Смолян на предсрочните парламентарни избори днес, в сравнение със същия час на предходните през юни. Това съобщи за "Фокус“ Таня Светлинова – секретар на Районната избирателна комисия – Смолян. "30 829 са гласувалите в региона до 16:00 часа, а активността е 32,22 %, при 27 % на предишните избори. Това означава, че около 5000 повече избиратели са упражнили своя вот до 16:00 часа“, поясни Светлинова.

Най-високата е избирателна активност е в община Рудозем – 42,2 %, следвана от община Баните – 41,31 %. Най-ниска е активността на гласоподавателите в община Смолян – 27,4 %.

Секретарят на РИК – Смолян допълни, че е установен проблем с още една машина за гласуване. Тя е в секцията, помещаваща се в Обреден дом – Смолян. "В повечето случаи тя пуска нормални бюлетини, но понякога излизат празни бюлетини. При всяка греша от СИК правят протокол и викат техник. Той обаче отказва да подпише, че е дефектирала машината и да се преустанови гласуването с нея. Докато се отстранява проблема, хората гласуват с хартия и после отново имат достъп до машината“, обясни Светлинова.

В момента РИК – Смолян работи по няколко жалби и сигнали, като подробности за тях ще бъдат дадени по-късно днес, каза още секретарят на РИК - Смолян.