45 разрешителни за строеж на жилищни сгради са издадени в област Велико Търново през третото тримесечие на годината. Според тях в имотите ще има общо 122 жилища, сочи справка с Териториално статистическо бюро – Север, отдел "Статистически изследвания – Велико Търново“, предаде кореспондент на "Фокус“. От институцията уточняват, че общинските администрации са разрешили строежът и на други 34 сгради.

Спрямо предходното тримесечие броят на издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличава с 61%, жилищата в тях намаляват с 0.8%. При издадените разрешителни за строеж на други сгради се наблюдава ръст както на броя им - с 6%, така и при общата им застроена площ - със 119%. В сравнение с третото тримесечие на 2022 -а броят на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в областта се увеличава с 88%, но намаляват жилищата в тях – с 8%. Издадените разрешителни за строеж на други сгради са по-малко със 17%, но общата им застроена площ е със 149% повече.

През третото тримесечие на 2023 в област Велико Търново е започнал строежът на 30 жилищни сгради със 116 жилища в тях и на 16 други сгради.

Спрямо предходното тримесечие започнатите нови жилищни сгради нарастват с 43%, но намаляват жилищата в тях - с 12% . Започнатото строителство на други сгради намалява с 11%.