Миналата година беше поредната тежка, нелека година не само за нас като организация, а и за страната и света. Беше изпъстрена отново с много кризи, предизвикателства и това също постави пред нашата организация изпълнението на редица задачи, свързани с помощи към уязвимите хора, към украинските бежанци и към пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия. Това каза по време на Областното общо събрание на Смолянската червенокръстка организация, председателят й, д-р Мими Кубатева, предаде репортер на "Фокус“. Гост на събранието бе д-р Тенчо Тенев – председател на "Етичната комисия“ на БЧК. На него присъстваха и директорът на областния съвет Мария Делева, зам.-областният управител на Смолян Зарко Маринов, директорът на ОДМВР ст. комисар Цветан Цанков и делегати от десетте общини на Смолянска област.

Д-р Кубатева оредели изминалата 2023 г. като много добра годината, предвид извършените редица дейности, свързани с тези обстоятелства. "Освен тях, определяме годината като важна, тъй като беше втора година от изпълнението на стратегията за развитие на областната ни организация в периода до 2030 г. и отчитаме, че имаме напредък към постигане на целите на тази стратегия, които основно са точно това – да укрепваме организацията, за да разширяваме спектъра на помощи, които да предоставяме на хората в нужда“, поясни д-р Кубатева.

Д-р Тенев заяви, че Националният съвет на Българския червен кръст дава висока оценка за работата на областната организация в Смолян. "Това е една добре функционираща структура, която много добре изпълнява  своите задачи, начело с нейния председател д-р Мими Кубатева, която е и член на НС на БЧК, което е признание за работата на Смолянската организация. Директорът Мария Делева е опитен човек, който много добре ръководи секретариата. Самата работа се извършва по общини. Изключително добра работа има организацията с областния управител, с местната власт, с държавните административни структури в областта, с неправителствени организации. Инициатори и катализатори на голяма част от тези дейности са младежите от Младежкия червен кръст. Изключително силна младежка организация има в Смолянска област“, подчерта д-р Тенев.

Областната организация на БЧК – Смолян се състои от 10 общински организации и имаме общинска организация във всяка една от 10-те общини в областта. "Нашата организация може да се похвали с това, че поддържа един много висок като относителен дял членски състав – над 4000 са нашите членове и сме едни от първенците в страната по отношение поддържането на тази членска маса. Освен, че има членове, ние се радваме и на над 450 доброволци. Всички те са много необходими в изпълнението на различните инициативи на организацията и ние разчитаме точно на тях, на тяхната инициативност, грижа, отдаденост, подготовка и всъщност цялата ни благодарност е именно към тези хора – и служителите на секретариата, и областния съвет, и членове, и доброволци“, отбеляза д-р Кубатева.

Тя изказа благодарност към партньорите и дарители, тъй като благодарение на тях са възможни разнообразните и немалко инициативи, които провежда БЧК - Смолян. "Ние оценяваме факта, че за да имаме успешна дейност и развитие на структурата ни и на общностните в областта е много важно да имаме широка мрежа от съмишленици и това е една от целите на Червения кръст да привлича и мотивира доброволци в нашата организация и други субекти, с които заедно да се грижим за хората в нужда“, уточни д-р Кубатева.

Тя посочи, че настоящата година е особена с това, че е последната от мандата на ръководството и като такава са длъжни да направят всичко възможно, за да преосмислят докъде са стигнали в изпълнението на поставените си цели, какъв е състава, доколко трябва да търсят нови лидери на структурите, които да работят в полза на увеличаване възможностите на тези свои структури и да правят така, че организацията да се развива и да постига нови успехи.

Д-р Кубатева акцентира и на предстоящото през годината, а именно сериозната помощ за хората по хранителната програма, която предстои да започне в края на март и началото на април, която е по европейска програма. "БЧК е партньор на Агенцията за социално подпомагане и работата на нашата организация е свързана с предоставянето на хранителни пакети и хигиенни пакети на над 11 000 бенефициенти в Смолянска област. Това е една огромна работа и не за първи път работим по тази програма. Тя е свързана с ангажирането на много хора като физическа сила и благодарение на партньорството ни с общините винаги досега сме успявали да извършим необходимото, за да получат хората това, което можем да им предоставим. Заедно с това ще вървят и един съпътстващи мерки, свързани със здравно-образователна дейност към бенефициентите. Надяваме се, че ще останат удовлетворени хората, защото хранителните пакети включват 17 хранителни продукта, а хигиените – 9 продукта“, посочи д-р Кубатева.

Тя подчерта, че тази година искат да работят и за популяризиране на общински организации – общинските съвети. "Едно проучване, което беше направено от секретариата през изминалата година показа, че хората от актива по места не се разпознават като принадлежност на червения кръст. Те са по-скоро честни, авторитетни хора, но не и хората на Червения кръст. Считаме, че това трябва да го променим, да дадем повече гласност и по този начин да се вдъхновяват нови хора, които да влизат в нашите редици“, каза още председателят на Смолянската червенокръстка организация.