Цялостен ремонт на покрива започва в МБАЛ "Д-р Димитър Павлович“ в Свищов. Дейностите ще стартират официално в началото на следващата седмица, уточняват за "Фокус“ от Общината в крайдунавския град. Реконструкцията ще струва 400 хиляди лева, като парите са отпуснати от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, след като кметът Генчо Генчев и министър Виолета Коритарова подписаха споразумение.

Сградата на МБАЛ "Д-р Димитър Павлович“, която е обект на проекта, е проектирана и построена преди повече от 45 години. С времето покривът се е амортизирал значително и това налага ръководството на общината да положи усилия за привличане на финансов ресурс, с който да се предотвратят по-нататъшни повреди и разруха.

Към момента конструкцията е покрита със замазка и хидроизолация, която е в лошо състояние, вследствие на износване и атмосферните влияния. Това води до усилване на течовете по време на дъжд и достигането им до използваемите площи.

Чрез реализирането на проекта се предвижда ремонт на покривното покритие на сградата, като първо ще бъде цялостно демонтирана съществуващата хидроизолация, след което ще се подготви основата, ще се изпълнят два пласта битумен грунд и ще се положат два пласта хидроизолация, като горният ще е с посипка.

Ще бъдат демонтирани ламаринените обшивки и подменени с нови. Мазилката при комините също ще бъде обновена и ще бъдат монтирани нови шапки. Шапки ще бъдат монтирани и на всички вентилационни тръби и отвори.

Всички воронки ще бъдат подменени, както и счупените и прекъснати водостоци. При улука ще бъде монтирана система за подгряване, за да се избегне запушване на водостоците при снеговалеж и да се избегнат течове.

Подпокривното пространство ще бъде изцяло почистено, а отворите към покрива ще бъдат зазидани, с цел спирането на течове и предпазване от влага на по-долните етажи.

Амортизираната мълниезащита ще бъде изцяло подменена и по проекта ще бъдат изпълнени всички изисквания за строително-технически правила и норми за пожарна безопасност.

За да запази в максимално добро състояние общинската болница, ръководството на Общината полага активни грижи за подобряване експлоатацията на сградния фонд на МБАЛ "Д-р Димитър Павлович“. След като бе заменен с нов неработещият асансьор в Поликлиниката и бе ремонтирано покривното пространство над него, сега предстои ремонтът на покривното покритие на основната сграда на болницата. В готовност е и проектът за повишаване на енергийната ефективност на цялото болнично заведение, който ще бъде реализиран по Програма "Развитие на регионите“ 2021-2027 година.