Стартира подмяна на напорния и хранителен водопровод и към свищовското село Червена, предаде кореспондент на "Фокус“. От Общината уточняват, че това се случва броени дни, след като същия ремонт започна и в района на село Горна Студена. Проектът е на обща стойност 320 000 лева, а средствата за реализирането му са от капиталовите разходи по бюджета на Министерството по на регионалното развитие и благоустройство.

"Действащите хранителен и напорен водопровод на с. Червена са изградени от морално остарели азбесто-циментови тръби 125 мм и 200 мм, а вследствие на честите аварии загубите на вода са съответно 85% на вода за питейно-битови нужди, подавана към селото на хранителен и 38 % на напорен водопровод. В резултат на инвестицията ще се осигури оптимално използване на водните ресурси и задоволяване на потребностите от вода за питейно-битови нужди на населението, на остава въпросът с вътрешно преносната мрежа, която също трябва да бъде подменена, за да се реши напълно проблемът с водоснабдяването“, обясняват от местната администрация.

"Фокус“ припомня, че водната криза в свищовските села е доста сериозна. Тя се дължи основно силно амортизиралата водопроводна мрежа и това е сериозен проблем за населението в общината. През летните месеци аварии оставиха без вода четири населени места, а критичната ситуация доведе до бедствено положение за повече от 3000 души. По решаване на проблема се работи периодично.