Отбелязва се ръст на един от важните икономически показатели за област Кюстендил, какъвто е средната работна заплата, предаде "Фокус“. По данни на Териториалното статистическо бюро, през второто тримесечие на 2024 година средната брутна месечна работна заплата за областта се увеличава спрямо първото тримесечие с 2%, като достига 1 565 лева.

За обществения сектор средната месечна заплата е 2 044 лв., а за частния - 1 389 лева. В сравнение с второто тримесечие на 2023 година средната месечна работна заплата за Кюстендилска област нараства с 21.2%. Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата в обществения сектор се увеличава с 23.2%, а в частния - с 19.8%.

Въпреки това област Кюстендил остава в дъното на таблицата по този показател. След нея само областите Смолян и Благоевград.

Статистиката сочи, че с 3% намалява броят на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Кюстендил през второто тримесечие на годината. В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите Преработваща промишленост и Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети.