Сериозен ръст на пациентите с ритъмно-проводни нарушения и сърдечна недостатъчност отчитат от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. В навечерието на Световния ден на сърцето – 29 септември от лечебното заведение уточняват и, че годишно поставят над 180 пейсмейкъра на пациенти от Централна Северна България, предаде кореспондент на "Фокус“. Тревожната статистика показва още, че се наблюдава и повишаване на пациентите с Исхемична болест на сърцето и нейните различни форми – остри инфаркти, стенокардии.

"През последната една година прави впечатление, че се увеличиха случаите на белодробна емболия. Най-вероятно това се дължи на по-добрата диагностика в болницата и използването на модерна апаратура. Ние използваме доста иновативни методи при лечението на белодробните емболии. Използваме инвазивна методика, разбиваме тробмите в белодробната артерия, това е така наречената селективна фибринолиза. Това е сравнително нов и модерен метод. Особено по време на COVID успяхме да спасим много хора с тази диагноза. Най-просто при този метод се вкарват катетри в дясната половина на сърцето, оттам отиват в дясно предсърдие и в белодробната артерия. Така на място се поставя лекарство - фибринолитик, което стопява тромба. Този метод може да се прилага до 24 след настъпването на белодробната емболия“, казва началникът кардиологичното отделение д-р Харалабми Бенов.

В ръководената от него структура са въведени четирите класа медикаменти, които се използват за лечение на съредечно -съдова недостатъчност, като специалистите отчитат отлични резултати от прилагането им при пациентите.

Кардиологичното отделение на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ е едно от малкото отделения в областна болници, в което от години се поставят кардиостимулатори или т. нар. пейсмейкъри. Над 180 – 200 пациенти годишно идват от други области на Централна Северна България за поставянето на пейсмейкър. Като гордост за екипа е, че младият лекар д-р Тихомир Стоев е сертифициран за извършаването на тази съвременна манипулация.

В инвазивния кардиологичен сектор също се извършват най-съвременни методи за диагностика и лечение на сърдечно-съдовите заболявания.

"По отношение на диагностиката от началото на тази година започнахме рутинно реимбрусирано от Здравна каса да правим т.нар. функционална оценка на коронарните съдове. Това е безплатно за болния. Това означава, че правейки стандартното изследване, ние виждаме анатомично има ли или няма промени, но в някои от случаите не можем да кажем дадената анатомична промяна дали грубо казано пречи на пациента, дали води до т.нар. исхемия. Исхемията е лошият играч по отношение на Исхемичната болест на сърцето. Това е нещото, което уврежда пациентите, те го усещат най-често като болка и това влошава тяхното качество на живот и за съжаление на някои им скъсява живота. Когато ние знаем кое е стеснението, което пречи, можем да интервенираме само него, по този начин отпадат голяма част от излишните процедури“, споделя инвазивният кардиолог д-р Христо Матеев.

Специалистът казва, че все повече се увеличава процентът на случаите, в които стесненията на коронарните съдове с усложнен вид - с много калций, твърди, стари запушвания на кръвоносните съдове. Това са съдове, които са доста трудни за работа и крият повишен риск за пациента.

"Ние разполагаме с абсолютно всичко необходимо, за да се направят тези процедури и то максимално успешно за пациента, включително и възможност за модифицирани на по-сложните стеснения с т-нар- лидотрепсия. През последните три години се занимаваме с диагностицирането и подготвянето на пациенти за безкръвна смяна на аортна клапа. Това е една доста дълга и продължителна процедура. Имаме много такива пациенти и резултатите са много добри“, казва още д-р Матеев.

По повод Деня на сърцето, лекарите напомнят отново, че в основата лечението на сърдечно-съдовите заболявания е профилактиката.

"Особено важно е, веднага след като се появи хипертония да започне и нейното лечение, за да се избегнат усложнения. Същото важи и за наследствените заболявания, свързани с висок холестерол, високи липиди в кръвта. Тава е важно за тези пациенти, за да се избегнат инфаркти, инсулти“, категоричен е д-р Хараламби Бенов.

Лекарите подчертават още, че едно от най-важните условия за предотвратяването на сърдечно -съдовите заболявания е изграждането на здравословни навици още от ранна детска възраст, тъй като все повече пада възрастовата граница и все повече млади хора имат проблеми. В отделението са имали случаи на младежи между 20-30 години с инфаркти, момче на 18 години с белодробна емболия. Затова съветват родителите да бъдат много отговорни и внимателни.

"Родителите трябва да внимават за теглото на децата, защото има много деца със свръхнаднормено тегло. Това е плашеща тенденция, която води до ранно развитие на хипертония и диабет. Другото важно нещо е двигателният режим. Трябва да бъдат активни, да спортуват и не на последно място храненето“, категорична е д-р Ваня Манчева.

"Родителите не трябва да изискват от децата си да учат през цялото време, те трябва да имат достатъчно свободно време за почивка, за движение и релаксация“, допълва д-р Бенов.

Лекарите коментират и така нашумелите в последно време сред подрастващите и младежите енергийни напитки и стимулатори, балоните с райски газ и подчертават, че това е изключително опасна мода.

"Всичко това оказва стрес на целия организъм, повишава кръвното налягане, сърдечната честота. Не бива да забравяме и цигарите в ранна възраст, те също водят до ранно развитие на сърдечно - съдови заболявания“, пояснява д-р Манчева.

Кардиологичното отделение се радва в последните няколко години на своите нови попълнения – д-р Тихомир Стоев, д-р Рени Николова и д-р Христо Захариев, които след завършването на своята специализация, продължават да се развиват именно във великотърновската областна болница.

В момента там се обучат трима специализанти.

Интензивният сектор във великотърновската болница е напълно обновен, а съвсем скоро предстои да започне основен ремонт на останалата част от отделението и да бъдат подобрени битовите условия за пациентите и медицинския персонал.

Проектът е на "Ротари клуб – Велико Търново“ и се очаква да стартира до края на тази година.

В момента в кардиологичното отделение се използва апаратура от последно поколение за диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания - съвременни ехографи, които разполагат с трансфагиални 3D сонди. За нуждите на пациентите вече се използват и нови два холтера, които дават възможност за много широкоспектърен анализ на много ритъмно-проводни показатели.