Ръст в онкологичните заболявания във Великотърновска област отчитат здравните власти. През 2023-а случаите са били общо 9 566, като в предходната 2022-а те са били 9 518. това показва справка с Годишния анализ на здравно-демографското състояние в областта, изготвен от Регионалната здравна инспекция в старата столица, предаде кореспондент на “Фокус". В същото време се наблюдава тенденция на спад на база последните пет години.

Новооткритите онкологични случаи в десетте общини през 2023-а са 935, с 32 повече от предходната година.

Най-много са диагностицираните злокачествени новообразувания на храносмилателните органи и перитонеума. На второ място са туморите на пикочо-половите органи, следвани от тези на кости, съединителна тъкан, кожа и млечни жлези.

От данните става ясно още, че не липсват и случаи на по-редки злокачествени новообразувания. При трима е установен рак на устните, а при 25 души – на устната кухина.

По-често боледуват дамите.

Единственото в региона специализирано здравно заведение за лечение на този тип заболявания е Комплексният онкологичен център във Велико Търново. Той разполага с 186 легла. За отчетения период в клиниката са били хоспитализирани 4674 пациенти, от които впоследствие са изписани 4648. Починалите са 25. През 2022 година с летален изход от приетите за лечение в болницата са били 20 души.

От РЗИ припомнят, че е клинично доказано съществуването на фактори на риска, общи за повечето хронични неинфекциозни заболявания (ХНБ) – тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност, консумация на алкохол и други, които често пъти водят началото си от детството и юношеството, с тенденция за нарастване с възрастта. Редуцирането на тези фактори може да намали смъртността и заболеваемостта от ХНБ, съответно и бремето за обществото.