В област Кюстендил има ръст на заболелите от ентероколит. За "Фокус“ от Регионалната здравна инспекция посочиха, че от началото на 2024 година до 18 август на територията на област Кюстендил са регистрирани 221 случая на гастроентерит/ентероколит.  Между 18 и 25 август са регистрирани още 16 случая.

Няма потвърдени случай, няма заболявания с лабораторно доказан етиологичен причинител (бактерии или вируси). Заболяемостта е повишена спрямо същия период на предходната година.

"Повишената заболяемост от ентероколити и от други чревни инфекции не е свързана с проблеми от комунално-битов характер и здравно-хигиенни неблагополучия. Няма влошени показатели на водата за питейно-битови нужди. Не са регистрирани епидемични взривове от чревни инфекции в организирани колективи. Повишената заболяемост е резултат от характерната за заразните болести, вкл. за чревните инфекции сезонност и цикличност“, посочиха от здравната инспекция.

Според специалистите влияние върху регистрацията е оказала и пандемията от Ковид-19 – много малък брой регистрирани случаи през 2020, 2021 и 2022 година, а през таци години има пик.

Заболяванията са регистрирани във всички възрастови групи, като най-висока е заболяемостта във възрастови групи от 0 – 1 години, от 1 – 4 години и от 5 – 9 години, както и през предходните години. Слабо преобладават заболелите от женски пол – 54,75%.

Заболявания са регистрирани във всички общини, с изключение на общините Невестино, Рила и Трекляно. Най-висока е заболяемостта в община Дупница, следвана от общините Сапарева баня (и Бобов дол. Случаите в градове са 76,47 %.

Няма починали лица от ентероколит през 2024 г. спрямо 1 починал през 2023 година.