По-висока безработица отчитат за месец ноември експертите от Великотърновския регион. От Дирекция "Бюро по труда“ – Велико Търново съобщиха за Радио "Фокус“ – Велико Търново, че в предходния месец при тях е имало регистрирани 1 652-а човека, останали без препитание. Те са със 145 души повече от октомври и с 827 по-малко от ноември 2020 година. Констатирано е повишение спрямо октомври с 0,3 %, а спадът на годишна база е с 1,8 процентни пункта.



През предходния месец в бюрото са се регистрирали нови 415 безработни лица, както и четирима души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери. Равнището на регистрираната безработица за региона на дирекцията през ноември е 3,4 % при 4,7 на сто за областта и 4,8 % за страната. Най-висока е в община Златарица – 18 %, в община Елена е над 8 на сто, а в община Велико Търново е близо 3 %.

Започналите през ноември работа безработни са 215, както и трима от групата на пенсионерите, учащите и заетите. Най-много са наетите в добивната и преработващата промишленост – над 37 %, търговия и ремонт на автомобили – близо 15 на сто, и строителството – над 10 %.

На субсидирани работни места са започнали 49 безработни от рисковите групи по програми и мерки за обучение и заетост. Антикризисната схема "Заетост за теб", която стартира през юли 2020 г., е осигурила работа на 784 лица, като само през ноември т. г. са наети 49 безработни лица. Продължава предоставянето на средства по мярката 60/40, чиито срок бе удължен до края на годината. Общият брой на одобрените заявления за периода от 12.10., когато стартира новата процедура, до 30.11., е 73 за изплащане на компенсации на 1225 лица.

От Бюрото по труда посочват, че продължава търсенето на работници, като заявените места на първичния пазар на труда през ноември са 96. Най-голям дял свободни работни места са заявени в добивната и преработваща промишленост – близо 42 %, административни и спомагателни дейности, хотелиерство и ресторантьорство и др. Най-търсените от бизнеса професии през месеца са общи работници, дърводелци, шофьори, компютърни оператори, работници в складово стопанство, продавач-консултанти, шивачи, пакетировачи, работници в промишлеността и др.