Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова каза в словото си на Бунарджика, че от България е дошла писмеността в Русия, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив. "Днес, като сме тук, на благословената българска земя, непрестъпната държава на духа, откъдето в Русия е дошла славянската писменост и славянското богослужение, ние отдаваме почит на партизани, антифашисти и бойци на Първата българска армия“, каза руският посланик.

"Признателни сме на всички, които днес, заедно с нас почитат паметта на загиналите съветски войници и български антифашисти. Благодаря, че се отнасяте грижливо към войнишките мемориали и гробове, че споделяте нашите убеждения за недопустимостта на подмяна на историята и всяка година идвате при паметника на Альоша не с бои, а с цветя. Мир и благоденствие ви желая!“, каза още Елеонора Митрофанова.

"Паметниците на руски войници, които се намират в България са правени от български скулптури, по инициатива на българския народ. По тази причина няма как да ги вземем под наша закрила, каза пред журналисти руският посланик, в отговор на искането на руски депутат това да се случи за паметника на Альоша. Припомням, че първият заместник-председател на Комисията по държавно строителство и законодателство на Държавната дума на Русия Даниил Бесарабов изпрати писмо до посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова с молба паметникът на съветските войници в град Пловдив, известен като "Альоша" да бъде поставен под опеката на посолството.

"Не, това не може да стане, тъй като тук всички паметници не са руски, това са български паметници, правили са ги български скруптори по инициатива на българския народ, затова ние винаги поддържаме това, което е направено“, каза Митрофанова.

Тя изрази и мнение, че Денят на победата – 9 май е празник за всички руснаци, но и за всички европейци, които са участвали в съпротивлението и в антифашистките движения.

При паметника на Альоша тази година пловдивчани дойдоха с различни послания. Имаше такива, които носеха на плакат лика на Путин, като под него пишеше, че това е "президентът миротворец".  Други споделиха пред камерата ни, че празнуват “Денят на Европа" и “Денят на победата“, но не тази на Путин и тази на Зеленски. Празнуват "Денят на победата“ над фашизма.

“Путин е агресор и войната няма никакво оправдание“, каза възрастен мъж.

По повод отбелязването на 77-а годишнина от победата във Великата отечествена война на Бунарджика се появи и посланикът на Беларус.

Цветана ТОНЧЕВА