Караманово за четвърта поредна година се превърна в домакин на празника "Ден на занаятите“. Проявата, която вече се превръща в традиционна, печели все повече почитатели и участници не само от населените места в община Ценово, но и от съседни региони.

В тазгодишното издание се включиха 35 участници, които представиха кулинарни изкушения, но и предмети от традиционни занаяти. Според проучване от регистрираните 129 занаята в България, продължават да се развиват и упражняват едва 57. Проявата е свързана с Петровден, когато се отбелязва професионалният празник на майсторите-занаятчии и жените домакини.

"Всеки занаят през годините е бил нужен на хората и затова високо се оценява. Народните занаяти са символ на трудолюбие, те носят красота, въображение и творчество. През годините под сръчните ръце на българката се вият баници, пити и сладки, готвят се вкусни гозби, Жените не спират да шият и плетат, да предат и да тъкат“, сподели при откриването секретарят на читалищното настоятелство Петя Герасимова.

Участниците представиха ръчно изработени предмети, плетива, гоблени и рисунки. Впечатляващо се оказа разнообразието от кулинарни изкушения. Вниманието на всички беше привлечено от все още топлата традиционна за района баница макарина. Най-активни се оказаха самодейците от читалищата в Новград, Долна Студена, Джулюница, Кривина и Караманово.

В продължение на часове не спираха народните песни и хора. Изпълненията на Школата за народни танци "Надиграй ме“ от Новград и Женската фолклорна група "От извора“ предизвикаха бурните аплодисменти на участници и гости. Публиката се наслади и на музикална драматизация по мотиви от песента "Мятала Ленче ябълка“, изпълнена от ученици от ОУ "Христо Ботев“ в Караманово.

Присъстващите се пренесоха и във времето на селските седенки. Всеки от тях можеше да се включи в състезание по чупене и чистене на орехи като поставеното условие беше да се вадят цели ядки. Най-бърза в надпреварата беше Мима Ламбева. Красотата на народните занаяти и високият градус на настроение бяха споделени от кмета на община Ценово д-р Петър Петров и от председателя на Общинския съвет Георги Георгиев.