На 1 юли 2024 г. в Русенския университет пристигна група от 25 педагогически специалисти от Тараклийски район, Молдова. На учителите ще бъде проведен едноседмичен квалификационен курс по ПМС 103/1993 след одобрена заявка на университета от МОН.

Групата беше посрещната в Образователното пространство на бъдещето от доц. д-р Галина Иванова – заместник-ректор по международно сътрудничество, която представи Русенския университет и неговите постижения в образователната, изследователската и международната дейност. Роботът Сана поздрави гостите с любима българска народна песен.

След официалното приветствие учителите от Тараклийски район бяха поздравени от основните домакини на обучението – катедра БЕЛИИ, представена от ръководителя на катедрата доц. д-р Мира Душкова, доц. Емилия Недкова, д-р Ния Пенева и д-р Веселка Радева. Те запознаха курсистите с програмата на курса, включваща историческа разходка из Русе и лекции, посветени на най-актуални проблеми от развитието на българския книжовен език и литература. В края на обучението за курсистите е предвидена екскурзия до исторически и културни забележителности в Плиска, Мадара и Преслав.

Огромна заслуга за битовото устройване на курсистите има помощник-ректорът на университета г-н Венцислав Димитров.

В края на първия работен ден от своето пребиваване групата разгледа Русенския университет, като получи специално внимание в Университетската библиотека. Директорът д-р Виктория Иванова представи основни акценти от дейността й, както и подготвените изложби и събития по случай 70-годишнината на библиотеката, която ще бъде официално отбелязана на Празника на Русенския университет – 12 ноември.

С организацията на най-малко два подобни курса годишно Русенският университет се е наложил като един от центровете за обучение на ученици и учители с български произход от Молдова и Украйна, като по този начин засвидетелства своята патриотична мисия и висока социална отговорност към българите в чужбина.