Русенският пещерняк Теодор Кисимов е един от участниците в мащабната спасителна акция в Турция. Международни екипи се опитват да извадят американски спелеолог, блокиран на дълбочина от над 1000 метра в пещерата Морджа в Южна Турция. Българската група, която участва в операцията, се състои от членове на Пещерно спасяване и още няколко специалисти, а Теодор Кисимов се е включил като доброволец от доброволното формирование към Община Русе, който има необходимата квалификация и над – годишен опит в изследвания именно на тази пещера.

40-годишният Марк Дики е блокиран на дълбочина 1040 метра от 2 септември, тъй като се е разболял по време на международна експедиция в пещерата. Той е имал силни стомашни болки и не е могъл да напусне пещерата самостоятелно, получил е и стомашен кръвоизлив.

След проведено неколкодневно лечение американският изследовател вече е на крака и се очаква скоро да може да напусне пещерата. Досега лекарите, лекуващи Дики, са му влели четири банки кръв и той се е повлиял положително на лечението. Той вече може да ходи сам, и кръвотечението е спряло.

За спасяването на американеца, който е бил част от международен изследователски екип, към Турция са изпратени спасителни екипи от Унгария, България, Италия, Хърватия и Полша. Това се очертава да бъде е една от най-големите пещерни спасителни акции, която ще отнеме дни и може да има нужда от над 100 пещерни спасители. В момента участват над 60 души, съобщи РусеМедиа.

Осем от българските участници са влезли, за да свалят екипировка, да изградят подземен лагер за пет човека на 500 м дълбочина и да прокарат телефонен кабел. Други четирима са свалили банки с кръв и са се включили в изграждането на лагер“, казаха Пещерно спасяване България.

Пещерата е разделена на 7 участъка, и всеки екип от съответната държава е поел екипирането и извличането в неговия участък. Българските спасители са в участъка от -1040 до -900 м.

Очаква се до 1-2 дена да започне извличането на пострадалия от -1040 до следващия лагер на -700 м.