С 37 гласа "за“ днес общинските съветници приеха решение за ограничаване максимално допустимата скорост за движение на индивидуалните електрически превозни средства /ИЕПС/ на територията на Русе и населените места от община Русе на 15 км/ч. Гласуваното предложение цели да не се поставят в опасност пешеходците и да не се създават препятствия за тяхното движение, както и да се осигури безопасността на водачите на ИЕПС.

Причините за изготвяне на проекта са все по-масовото навлизане на индивидуални електрически превозни средства /ИЕПС/ или така наречените "електрически тротинетки“ и реалните предпоставки за възникване на произшествия с тях. По пешеходните зони, тротоари, площади и паркове на община Русе все повече се увеличава придвижването на граждани с велосипеди, тротинетки и различни електрически превозни средства, в противоречие с изискванията в Закона за движение по пътищата, който изрично забранява това. Това налага гласувания проект за изменение и допълнение на Наредба № 18 на Общинския съвет за обществения ред при ползване на превозни средства на територията на община Русе. Според неговия текст се въвеждат и ясни правила и изисквания  за движението на ИЕПС на територията на общината и изрично определяне на зони от местната инфраструктура, за които се въвежда забрана за движение на индивидуалните електрически превозни средства.

Забранява се движението на ИЕПС по:

- пешеходните зони;

- тротоарните площи на всички населени места, с изключение на маркираните тротоарни велосипедни алеи;

- пешеходни пътеки;

- паркове с изключение на маркираните велосипедни алеи;

- градските градини;

- площадите;

- детските и спортни площадки за игра.

Ограничението не се прилага за пешеходци при движение чрез бутане на индивидуалното електрическо превозно средство.

При осъществяването на контрола по променените текстове в Наредба № 18 органите на МВР и упълномощените общински органи имат правото да задържат като доказателствен материал индивидуални електрически превозни средства според Закона за движение по пътищата.