138-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия беше отбелязана в Русе с празнична церемония и полагане на венци пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, съобщиха от Областна администрация - Русе. Преди официалната част присъстващите официални лица и граждани почетоха с минута мълчание паметта на жертвите от водното бедствие в Царево.

"Считам, че днес е специален празник на тези, които продължават с общи усилия да допринасят за реализирането на най-отговорните национални задачи, превръщайки страната ни в модерна и просперираща държава, заслужила своето уважение на световната политическа карта. Разделяни неведнъж от интересите на Великите сили, ние доказахме, че никога няма да позволим да гледаме отстрани и да бъдем безучастни, докато някой друг се опитва да решава вместо нас собствената ни съдба“, заяви Данаил Ковачев.

Слова произнесоха още кметът Пенчо Милков и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

По традиция бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенска Света Митрополия.

Присъстващите имаха възможността да чуят части от текста на Възванието на Българския таен централен революционен комитет за провъзгласяване на Съединението, както и стихотворението "Покойници“. В знак на признателност бе строен почетен караул, който бе приет от началника на гарнизона и командира на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев. В събитието участваха представители на Военно формирование 42520 – Щръклево. Духовият оркестър начело с Димчо Рубчев изпълни множество празнични маршове. Строен бе и XIII Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом. По традиция честването завърши с поднасяне на венци и цветя. Водещ на събитието беше Косьо Станев.

Сред официалните гости на събитието бяха ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев, началникът на РУО д-р Росица Георгиева, народните представители Георги Кръстев и Златан Златанов, бившият заместник областен управител и парламентарният секретар на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Синан Хебибов, ръководители на институции от региона, началникът на Военно окръжие I степен – Русе подполковник Васил Петров, заместник-председателите на Окръжен съвет Гюргево Елисабета Михалча и Кристиян Анкулеску, представители на Община Гюргево, а също и изпълнителният директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус" Лили Ганчева.