С тържество пред паметника на Свободата в Русе бяха отбелязани 115 години от обявяването на Независимостта на България. Церемонията бе организирана от организирана от Община Русе, а на нея присъства и областният управител Данаил Ковачев.

"22 септември 1908 година е сред най-красноречивите символи на възстановената българска държавност, на истинския просперитет и стремежа на народа ни към единение и избягване на всякакъв вид чуждо вмешателство в политиката ни. Тази дата е доказателство за отговорното поведение и умелите решения на достойните обществени лидери, на онези, които поставят родината над личния си интерес. “, каза Ковачев в обръщението си към русенци.

"Нека не забравяме, че независимостта означава свобода в делата, но и способност да носим собствена отговорност за постъпките си. Затова днес е редно да преоткрием и преосмислим същността и силата на тази дума. Свикнали сме да я изговаряме ежедневно, но сякаш невинаги осъзнаваме какво означава точно тя. Трябва да се запитаме дали наистина всеки от нас може да каже, че се чувства реално независим и какво означава днес това?“, допълни още той.

Ковачев заяви, че русенци притежават гордостта и имат смелостта да бъдат независими в решенията и постъпките си, създавайки сами своето бъдеще. "Дано мъдрите уроци на миналото ни водят по пътя на развитието и европейската перспектива“, заяви областният управител.

Слова бяха произнесени също от кмета Пенчо Милков и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев. В чест на празника началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев прие почетния караул. В събитието участваха и представители на Военно формирование 42520 – Щръклево. Духовият оркестър начело с Димчо Рубчев изпълни множество празнични маршове. Строен бе и XIII Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом.

Присъстващите на тържеството чуха текста на манифеста, с който е обявена Независимостта на България. Водещ на събитието беше актьорът от Драматичния театър "Сава Огнянов“ Венцислав Петков. Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум заедно със свещеници от епархията отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Деня на Независимостта на България. Церемонията завърши с полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Припомняме, че именно в Русе е взето решението за този исторически акт, който заявява по нов начин страната ни на европейската карта, отхвърляйки политическата и финансова зависимост от Османската империя.