С "Тоска“ от Джакомо Пучини продължава Летния оперен фестивал "Сцена на вековете“ във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Заглавието ще бъде представено от Държавна опера-Стара Загора на 15 юли /събота/ от 21:00 часа. Мястото е царския дворец на крепостта Царевец.

"Тоска" е една от най-обичаните и популярни опери на италианския композитор Джакомо Пучини. Вдъхновен от изпълнението на Сара Бернар в спектакъла на мелодрамата "Флория Тоска" на френския драматург Викториен Сарду, Пучини веднага решава да напише опера по този сюжет. Операта "Тоска“ е готова през 1899 година по либрето на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика. Премиерата й е на 14 януари 1900 година в Teatro Costanzi в Рим и е посрещната изключително добре от публиката и критиката. Авторът е извикан на сцената 22 пъти под бурни аплодисменти. Още същата година операта е поставена в Лондон и Париж. От тогава до днес "Тоска“ шества по всички световни сцени със същия успех.

Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов, а диригент маестро Владимир Бошнаков. В главните роли публиката ще види сопраното Русалина Мочукова, италианския тенор Емануеле Д’Агуанно, румънския баритон Йонуц Паску, Александър Марулев, Иван Кабамитов, Ивайло Йовчев и др.

Летен оперен сезон "Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей – Велико Търново, и Общинска туристическа агенция "Царевград Търнов“ и е носител на престижния лейбъл "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023. Изданието през 2023 година е под патронажа на Министерство на културата.

Билети за всички заглавия от фестивалната програма се предлагат в мрежата на Eventim.bg и в Туристическия информационен център на ул. "Христо Ботев“ N 5 във Велико Търново.