Много неща останаха недовършени, те ще са първа задача на новата администрация, казва кандидатът за общински съветник от “Съединени за Пловдив"

Г-жо Толова, в края на първия ви мандат в Общинския съвет, можете ли да кажете какъв беше той?

В ресорите "Спорт, младежки дейности и социална политика“, в които ние и зам.-кмета Георги Титюков работихме, бяха реализирани много големи проекти – изграждат се нови 74 социални жилища, започна изграждането на нов спортен център до езиковите гимназии – най-големият такъв в България, новият басейн с олимпийски размери – басейна "Младост“. До края на годината очаквам да бъдат завършени детската ясла в кв.“Съдийски“ и зала "Дунав“. В социалната сфера, за 4 години, от държавния бюджет, са привлечени над 148 милиона и още 42 милиона са спечелените евросредства, като в момента са подадени проекти за още 20 милиона, които предстои да бъдат одобрени. Грижа получават над 10 000 човека, а около 4000 са назначени на работа, като получават възнаграждение за това.

Кое беше най-трудното решение, което сте взимали?

Когато се водиш от интереса на гражданите, няма трудни решения, защото знаеш защо взимаш определено решение. Сесиите в този общински съвет бяха нелеки, белязани от много протести от една определена група хора, които се опитаха да окажат натиск върху решенията, представяйки нещата едностранно. Но няма как да се съобразиш с искането на 50-100, дори и 200 човека, ако решението, което ще вземеш, засяга 300 000.

Такъв беше казусът с Общия устройствен план, който разбуни духовете заради прословутия парк на Гребната база. Истината е, че паркът е частна собственост и има действащ ПУП от 2001г. Няма как да се отчужди. Все едно да дойдем у вас и да ви вземем апартамента, защото някой не е съгласен да живеете там и е решил да го превърне в нещо друго. Разбирате, че е абсурд това. Беше представено, че едва ли не се гласува решение за парка, но всъщност се гласува Общ устройствен план (ОУП) и този парк, както и много други, бяха част от него. Без такъв ОУП застрояването в града е на парче. Ако не го бяхме приели, щеше да продължи този пълен абсурд всеки да строи каквото и където реши. ОУП дава една цялостна картина и подреденост на града. Дори бих казала, че неговото приемане беше много закъсняло.

Каква е личната цена, която един политик плаща за да работи наистина активно?

По-малко време за себе си, но пък по-голяма удовлетвореност от свършената работа. Аз съм от онези хора, които смятат, че политика се прави за хората. Тя трябва да прави тяхното ежедневия по-лесно, по-добро. Старая се да работя изцяло в тази посока. Срещам се с пловдивчани всеки ден. Имам приемен ден дори в събота или неделя, защото хората работят в делнични дни и им е трудно да дойдат.

За какво ще работите, ако вотът на избирателите Ви "сложи“ в местния парламент?

Има много неща, които през този мандат започнахме и които не успяхме да довършим по една или по друга причина. Например, детската ясла в кв. "Съдийски“, мултифункционалният спортен център до езиковите гимназии и зала "Дунав“. Освен тези три проекта, които се надяваме до пролетта да бъдат приключени, предстои изграждане на паркинг на ул. "Ген. Данаил Николаев“.

Нещата, които искам да направя и които са напълно възможни да се осъществят са много, но сред най-важните за нашата група мога да изредя обособяването на Фестивален комплекс извън жилищните зони – нека в Пловдив има повече събития и концерти на открито, без да нарушаваме съня на хората. Целта е да изнесем възможния дискомфорт на пловдивчани извън зоната им на комфорт. Спокойни дни и нощи означават спокойни и работоспособни хора, спокоен и успешен град!

После, "Програма 70+“ – всички жители на община Пловдив над 70 години ще пътуват безплатно в градския транспорт! Пловдив дължи уважение към хората, които са го построили, затова ще създадем "Дом за пенсионера“ и осигурим финансиране на творческите самодейни състави с 3 000 лв. годишно.

Нова, модерна сграда на Комплексен онкологичен център – Пловдив – до Втора база на бул. "Ал. Стамболийски“ също е сред приоритетите ни. Нека спрем да разкарваме болните хора с бусчета от една сграда в друга!

Стипендиантска и стажантска програма за осигуряване на работа на студентите в III и IV курс с помощта на фирми на територията на Общината и областта. Вместо да говорим, че Пловдив е университетски център – да го покажем и развием!

За Румяна Толова можете да гласувате с номер 68 и преференция 114 в листата за общински съветници.

____________

Купуването и продаването на гласове е престъпление.