През септември 2024 година Румъния ще направи важна крачка напред по отношение на изграждането на новия мост между Русе и Гюргево. Според областния управител на Русе, Драгомир Драганов, предстои обявяване на обществена поръчка за предпроектни проучвания. Основната цел на тези проучвания е да се определи точното местоположение и дизайн на бъдещото съоръжение. Това включва въпроси като броя на лентите, дали ще има железопътен компонент и други важни детайли.

Драгомир Драганов категорично опроверга твърденията в румънски и гръцки медии, че на българо-румънската граница се събира такса за дезинфекция. Според него, ако такова решение бъде взето, то ще бъде на ниво Министерски съвет, а към момента няма планове за въвеждане на подобна мярка

Сътрудничеството между българските и румънските власти върви гладко, като трафикът на "Дунав мост" продължава да расте, пише Dunavmost. Данните показват, че през август 2024 година преминаването по моста е било по-натоварено в сравнение с предишни години, въпреки временното ограничение за тежкотоварни превозни средства поради високите температури.

Румънската страна също планира ремонт на своята част от моста, като от 20 септември ще започне рехабилитация на железните фуги. Това е част от редовната поддръжка на съоръжението, след последния мащабен ремонт, извършен през 2015-2016 година.

Очакванията са новият мост при Русе и Гюргево да бъде завършен и пуснат в експлоатация към 2031-2032 година.

Румънската държава ще поеме изграждането на този мост с европейско финансиране, а българската ще трябва само да изгради инфраструктурата от нашата страна. Така че основното финансиране ще бъде предоставено на румънската държава и при проектирането и изграждането на моста там ще участват различни европейски и световни фирми с познания в съответната дейност.