На три големи туристически изложения – в Солун, Букурещ и Лондон се представи Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“.

Старата столица бе част от форума PHILOXENIA 2023, който е ключово събитие в сферата на туризма и се проведе в периода 10-12 ноември в Солун, Гърция. България бе страна почетен гост и се представи с модерен и иновативен щанд с площ от 100 кв. м, на който за втора поредна година участва и Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов“. Изложението е едно от водещите в Югоизточна Европа и служи като международна платформа за представяне на разнообразие от туристически дестинации. Голям бе интересът от страна на посетители и гости към щанда на Община Велико Търново и по-конкретно - към възможностите за алтернативен и културно-религиозен туризъм по време на най-големия християнски празник Великден. Проведоха се срещи с редица туроператори от Полша, Турция, Румъния, Франция, Гърция и България, които търсят да разширят предлаганите от тях дестинации и услуги. Министърът на туризма Зарица Динкова се срещна с управителя на "Царевград Търнов“ Борислав Йорданов. Тя представи идеята си за сътрудничество с графство Фландрия и включването на Велико Търново в проект за туристически турове "По стъпките на Балдуин Фландърски".

Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов“ представи Велико Търново и на есенното издание на Международното туристическо изложение TTR в Букурещ, Румъния, което се проведе за 48-и път. Информационният щанд на Министерството на туризма на България бе с площ от 150 кв. м и бе най-големият на изложението. На него участие взеха общо 18 фирми и общини, които имаха възможността да представят своите туристически продукти и услуги пред професионалисти, включително туроператори и хотелиери. TTR е място за обмен на добри практики, които са от решаващо значение за по-нататъшното развитие на туристическия сектор. Велико Търново и региона продължават да са притегателен център както за индивидуални, така и за организирани румънски туристи. Румъния е най-големият чуждестранен пазар за великотърновския туризъм. Възможностите за целогодишен културен туризъм, различни артистични събития и добрата база за настаняване са основни акценти за привличане на интереса на граждани, и професионалисти в бранша от северната ни съседка. Много посетители изразиха желанието си да се запознаят с празнични пакети и оферти и да прекарат коледно-новогодишните празници в хотели, и ресторанти във Велико Търново и Арбанаси. Очаква се през март догодина до Велико Търново да започнат да пътуват и първите групи на най-големия румънски туроператор Christian Tour. Групите ще нощуват в старта столица и Арбанаси, а програмата им ще включва посещение на туристически обекти както в града, така и в региона.

Министерството на туризма заедно с 23 представители на туристическия сектор участва на международното туристическо изложение World Travel Market (WTM) в Лондон, Великобритания. Тази година България бе представена с щанд на площ от над 304 кв. м. в зала Европа, а Велико Търново бе презентиран като част от Старопланинския туристически район.