Нека да чуем дебатите и доводите на политическите сили и аргументите им, коментира в Пловдив президентът по повод предстоящото обсъждане в Народното събрание на изпращането на военна помощ за Украйна, предаде репортер репортер на Радио "Фокус“- Пловдив. "Много е важно да отчитаме мястото на България спрямо конфликта, а и това, че има историческа диаспора в Украйна. Затова трябва да се запази разумът в вземането на това решение“, коментира още Радев.

"Трябва да е ясно, че още в първите часове на войната събрах на консултативна среща управлението на страната и категорично осъдихме агресията на Русия. България е член на НАТО и е солидарна с партньорите ни. Но много хора говорят, без да имат ясно изразено собствено мнение. България е много близо до този конфликт, ние имаме огромна историческа диаспора“, каза още президентът.

Според него призивите на някои политици са от невежество, без да преценяват риска и без да си дават сметка каква е противовъздушната отбрана от Дуранкулак до София, има ли защита, какво е състоянието на нашата изтребителна авиация, докога съюзниците ще са тук (ВВС на Нидерландия са тук до края на май), каква е нашата радарна система, какво е състоянието нашите радари да следят въздушното пространство, знаят ли съгласно плановете на нашите съюзници какъв е срокът за генериране на сили – кога и какъв е капацитетът им. Според президента поведението е или от безотговорност, или непрофесионално.

Държавният глава смята, че ръководството на БСП ще намери формулировка хем да не носи отговорност, хем да остане в управляващата коалиция, ако Народното събрание гласува "за" изпращането на оръжие в помощ на Украйна.

На въпрос как трябва да се реагира на спирането на руски газ, президентът заяви, че очаква Европа да излезе с общо решение. Припомни, че кризата е чукала на врата отдавна, руската страна е предупреждавала, но България не е направила нищо. Държавният глава постави и въпроса за посредниците при бъдещите доставки на газ от Гърция и по-високата с около 30% цена.

Цветана ТОНЧЕВА