Председателят на ПП АБВ Румен Петков и лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка се срещнаха с Н. Пр. Текла Харангозо - посланик на Унгария в България. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. В рамките на срещата бе подчертана необходимостта от нова динамика в отношенията между нашите две държави и засилване на взаимодействието в различни насоки, като туризъм, култура, образование. Конкретен акцент бе поставен върху сътрудничеството между общините на България и Унгария и възможността унгарски младежи да бъдат обучавани в българските медицински университети. Н. Пр. Текла Харангозо прие покана от Петков за целева визита в Медицинския университет в Плевен. Сред обсъжданите теми бе и развитието на Дунавската стратегия, където е видима необходимостта от максимални усилия, особено в настоящата ситуация в Европа - след пандемията и събитията в Украйна.

Председателят на АБВ изрази възмущението на партията от двойните стандарти и от отношението на европейските институции към Унгария след изборите. Към Полша отношението е различно от това към Унгария, а налагането на такъв тип двойни стандарти ерозира доверието към европейските институции, посочи той.

Румен Петков поздрави Н. Пр. Текла Харангозо за успешно проведените избори в Унгария и изпрати специален поздрав за вътрешния министър Шандор Пинтер, с когото са съоснователи на Международния институт за сигурност и сътрудничество.