Пропуските не са трудно отстраними, нещата не са фатални, не става въпрос за бутане на зидове. Това каза за Plovdiv24.bg ръководителят на проекта "По крепостните стени на Филипопол" Таня Петкова, след като вчера, с протокол на Комисия от МК, проектът бе върнат, като тепърва трябва да се извършат още дейности по консервацията и реставрацията на Небет тепе. 

"Срокът, който са ни дали от МК, е приемлив - 1 месец. От екипа за управление си има експерт КРР и експерт СМР. Те си имат задължението да си следят качеството и количеството на изпълнените дейности. Протоколът съм го предала на колегите да се запознаят с него и заедно с фирмата изпълнител да си следят отстраняването на забележките. Не са големи забележките", категорично е Петкова.

"Казано на разбираем език - на Небет тепе трябва да се повдигнат насипи, за да се запази целостта на едни каменни зидове, има забележки и по реставрацията на крепостната стена, по-специално при изпълнението на фугите, което е лесно отстраним проблем, и още едни насипи трябва да се повдигнат, пак със цел запазване на зидовете, но на друго място. Това са все неща, които са извън проекта", поясни Таня Петкова.

По думите й министърът на културата е приел екзекутивната документация, но с цел опазване на тези зидове те предписват насипи. След фактическото завършване на строежа се изготвя екзекутивна документация, отразяваща несъществените отклонения от съгласуваните проекти от изпълнителя или от лице, определено от възложителя и съдържа пълен комплект чертежи за действително извършените строителни и монтажни работи.

"Имаше и изместване на две водосточни тръби от щерната, като водата отиваше пак във зидовете. Имаха и забележки по градежите и реставрацията, но фирмата изпълнител ще си ги отстрани тези забележки в определения срок. Проблемите са по реставрацията и дейностите на изпълнителя, а тези неща с насипите, те са извън проекта, пак казвам. С цел опазване на градежите е предписано от комисията тези насипи да се направят", добави още ръководителят на проекта Таня Петкова.

Стана ясно още, че в този протокол спорната ограда на Небет тепе въобще не фигурира, няма предписания за нея.

А това е така, защото тази Комисия е по чл. 83 а от Закона за културното наследство. Тя приема само консервационно-реставрационните работи. Те не се занимават с други неща.

За оградата и за целия обект предстои да мине и Държавна приемателна комисия. Това ще стане, след като се получи протокол от Комисията по чл. 83 а и заповед от министъра на културата със становище, че обектът се приема. Чак тогава се назначава Държавна приемателна комисия. Обектът е първа категория и ще бъде приет от Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/.

"Не се ангажирам със срокове за Небет тепе", каза още Петкова и обясни, че за Източната порта още в края на месец юли 2024 г. комисията от МК е дала положително становище. Тя е изпратила писмо до министъра на културата за становище за въвеждането на обекта в експлоатация, но все още няма отговор от него. Двата обекта са с отделни разрешения за строеж и ще се въвеждат поотделно в експлоатация. Небет тепе, с подходите, са в едно разрешение за строеж, а Източната порта - с друго. 

"На Източната порта комисията издаде протокол за 7 дни. Надявам се втората комисия, за Небет тепе, да стане пак бързичко. Обектът вече е озеленен, има вид вече. Въобще не става въпрос за бутане на зидове. Започваме работа, експертите СМС и КРР трябва по-стриктно да си следят нещата, защото това си е тяхно задължение", добави ръководителят на проекта от Община Пловдив.

Попитана има ли изглелди обектът да стане готов за Нова година, Таня Петкова отговори, че всичко зависи от МК. А от фирмата изпълнител уверявали, че ще си поправят пропуските преди да изтече едномесечния срок.

Припомняме, че общият бюджет на проекта е 9,3 млн. лева, като безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма "Региони в растеж" е 6,9 млн. лв.