Изложба, посветена на 160-годишнината от рождението на Петър Дънов – Учителя Беинса Дуно гостува във Велико Търново. Експозицията е посветена и на 100-тната годишнина на списание "Житно зърно". Тя вече е подредена във фоайето на Регионалната библиотека “Петко Р. Славейков", предаде кореспондент на “Фокус". Официалното откриване е от 10:00 часа.

За пръв път във Велико Търново гостува и ръкописният дневник на Учителя. Оригиналът с неговия почерк има датировка 3 март–25 октомври 1899 година. Дневникът ще бъде изложен само за 2 часа от 10.00 до 12.00 часа на откриването на изложбата. До сега ръкописът не е напускал София и великотърновската библиотека е втората в страната, която ще го предостави на гражданите.

В изложбата ще се покажат още и оригиналните издания на списания "Житно зърно" от 1924 до 1944 година: книги, първи издания на сътрудниците и редакторите на списанието, писателя Георги Томалевски, Боян Боев, Георги Радев, Георги Марков, Мара Белчева, Олга Блажева.

"Животът на Учителя е свързан с три големи града Варна, Велико Търново и София. Във Велико Търново е желан гост в дома на семейство Елена и майор Константин Иларионови на улица "Зеленка“ 28. Ако тръгнете от чешмичките до Общината по стълбите нагоре по улица "Есперанто“, в края на стълбите ще видите понастоящем хотел и надпис на входа, че в този дом е гостувал Учителя от 1911 до 1925 година. На втория етаж, югоизточната стая е посрещал посетители учители, адвокати офицери от царската армия. Отговарял е на техните въпроси, а някои са бивали излекувани. Така адвокат Анастас Бойнов , в знак на благодарност за лечението му,  подарява двуетажна вила и няколко декара земя на Бялото братство. Тя се е намирала на улица "Яворов“ и там са се провеждали търновските събори на Бялото братство. Учителя е изнасял беседи в кино "Модерен театър“, сграда, за която имаме снимка от колекцията на библиотеката, както и в Читалище "Надежда". Школата на бялото братство се отваря през 1922 година до 1944 година. Спазват се три основни принципа  – Любов, Мъдрост, Истина“, припомня главният библиотекар Виктория Роглева.

Учителя – Много знание и разумна мъдрост е поднесена в беседите на Учителя. Те се съхраняват и във фонда на Регионалната библиотеката. Има книги, които са дигитализирани. Всеки има свободен безплатен достъп към страницата на библиотеката в дигиталната й колекция.

Учителя ни съветва всяка работа да я вършим с любов. Всеки ден да се стараем да правим най-малкото добро. Има две условия, които трябва да се спазят, доброто да се прави на нуждаещ и по негова молба. Винаги да казваме и живеем в истината.

100 години списание "Житно зърно"

През февруари месец 1924 година излиза първият му брой. В уводната статия се отразяват темите, които ще се публикуват в него. Окултни науки, астрология, хиромантия, френология, преводи на чужди автори. Окултен означава скрит, таен. Петте ни сетива могат да изследват видимият свят. Знаем , че мисъл и чувства съществуват, но те не са от този видим свят.

Окултните науки разкриват такива тайни. Примерът e с житното зърно. То покълва от почвата, стръковете му следват топлината и светлината на слънцето, житния клас ражда плодове, зърната се жънат, мелят на брашно, месят, пекат и чак тогава стават на хляб. В Евангелието се казва, че хлябът е тялото Христово. Търсете истинното слово, словото на Христос.