СНЦ Ротари клуб – Стара Загора-Берое направи дарение за подобряване на материалната база на музей "Неолитни жилища“, предаде репортер на "Фокус". Със средствата в размер 8 335.00 лв. бе извършена подмяна на осветителните тела в експозицията "Праисторическото изкуство в Старозагорско“ и фоайето на музея. Закупен е и интерактивен дисплей за залата, в която е експонирана двуетажната неолитна къща.

"Искрено благодаря на Ротари клуб - Стара Загора-Берое за направеното дарение, за да може тези прекрасни образци, най-богатата праисторическа колекция в Европа, да получат нов облик чрез новото осветление и да се радват посетителите тук“, изказа благодарност директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев. Той обяви, че на 18 май – Международния ден на музеите, официално ще бъде приветстван клубът с дарителско свидетелство, в знак на благодарност за помощта.

"Радвам се да бъда тук и да виждам този нов облик. Помня, когато дойдох преди време, за да разбера какво е нужно за помещението и днес, когато виждам резултата от свършеното пред себе си, съм истински щастлив. Това са безценни експонати, които заслужават да бъдат представени по този красив начин пред всички туристи и хора, които се докоснат до тях“, каза президента на  Ротари клуб – Стара Загора-Берое Антон Тонев. Той допълни, че инициативата на клуба е свързана с проект, който е насочен към запазването на националните богатства, идентичност и история.

Благодарности за безвъзмездната помощ отправи и зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. "Преди няколко месеца, когато дойдохме в музея с Антон Тонев беше много по-мрачно, а в момента осветлението отговаря на най-новите тенденции и изисквания, за което искрено благодарим. Общината инвестира тук много, но разбира се няма как да успява да покрие всички нужди. Покривът бе ремонтиран, както и пространството в непосредствена близост до музея, което е много важно за нас. Дейностите по него ще продължат, за да бъде въведен ред и да има достатъчно място с необходимите знаци, обозначаващи паркирането за посетителите на музей "Неолитни жилища“, за да бъде решен този не малък проблем“, обясни Милена Желева. Тя поясни, че вече има и комбинирани билети, където и този безценен обект присъства. "Надявам се скоро да можем да се поздравим и с електронна платформа за тяхната продажба“, допълни ресорният зам.-кмет.