В Център АЛОС решихме да привлечем хора към интерактивно и забавно възприемане на важни и основни теми, каквито са научните теми - история, археология, биология. Разработихме няколко програми в сферата на визуалните изкуства, но създадохме и модул, който се нарича “Древни настолни игри", това каза за предаването “Цветовете на България" по Радио “Фокус" Росица Маринова от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС.

До момента са възстановки на 10 вида настолни игри, играни в България от древността, античността и средновековието. Целта е през играта да се създаде образователен инструмент за музеите и те да представят епохата в експозициите си. Една от най-старите игри е открита в неолитно селище край Кюстендилско. “Най-старата намерена игра в българските земи е открита от проф. Чохаджиев в селището Слатино, Кюстендилско. Той открива два керамични предмета с ямички и предполага, че те са игри. Един от тези предмети е възстановен и разположен в залата на Историческия музей в Кюстендил. Става въпрос за игра, която е датирана от преди 6800 години", обясни Росица Маринова.

Според Росица Маринова като емоционалност и човешка чувствителност приличаме на древните хора. От хилядолетия хората са тренирали концентрация, умения да преодоляват себе си, да са внимателни, да предугаждат какво ще се случи, когато загубят да не им трепва окото. Основна част от римските игри са тренировъчни игри, които създават умения за разполагане на бойни формации.

Възстановените 10 игри са окомплектовани с автентични правила и съвременен поглед, представяне на история, произход на играта и стратегия. Един от най-старите източници е книгата на игрите “Libro de los juegos", написана по поръчка на испанския крал Алфонсо Десети Мъдрият, който казал: “Моите поданици трябва да мислят за хубави неща, а не за размирици.". Той наредил да бъдат събрани правилата на всички игри, които са играни по това време, защото когато човек играе е щастлив и не мисли за глупости.

Играта “Алкерк" е възстановена благодарение на крепостната стена на Плиска. “Възстановката на тази игра е една от гордостите ни. Тя е била използвана за тренировки за концентрация и стратегия", поясни Росица Маринова.

“Манкала" представя писмени знаци и символи на звездна карта, които също са намерени в неолитното селище Слатино.

"Играта “Мехен" пък се играе с до 6 човека и също сме я възстановили. “Мехен" е игра на змията. Игралното табло е змия, навита на серпентина, в която се придвижват пулчета. Интересна е и с двуичните си зарове, ръчно рисувани с йероглифи от стенопис, който показва как богинята Мехен предпазва от нощно пътуване Бога на Слънцето Ра. Тя е била религиозна и с нея са правели много церемонии."

“Всички възстановени игри целят да представят дадена епоха по възможно най-автентичен начин и да дадат инструмент за исторически разказ.

В последните две години с подкрепата на Национален фонд “Култура" АЛОС успява да включи и турнири със свободен достъп до игрите. На 13 юли в събота ще се проведе турнир край с. Разлив, крепостта “Боровец", край Правец. Ще има демонстрация на облекло, въоръжение, занаяти, монетосечене, римска медицина и много игри с античните настолни игри. На 26 юли има събитие в бар “Абордаж" - “Вечер на античните и средновековни игри".

“В древността играта е била елитарна, играели са тези, които са привилегировани и са имали свободно време да играят. Хубаво е да живеем живота през игра, сериозните неща могат да бъдат отрепетирани първо през игрите", каза още Росица Маринова.