Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова отново призова община Видин да прояви отговорност и предприеме спешни действия за съхранение и възстановяване на "Баба Вида“. Това съобщават до медиите от пресофисът на видинския народен представител, след като стана известно, че вчера има второ срутване на част от външна стена на крепостта.

В пост в социалните медии Росица Кирова остро разкритикува бездействието на местната власт, след като повече от 10 дни няма отговор от кмета на Видин на писмото, изпратено от областния управител по повод първото срутване, уточняват в съобщението.

"Общината не е представила и план за аварийно укрепване. Не е и кандидатствала за средства за аварийни дейности по съхранение и възстановяване на крепостта. Тъжната равносметка е безстопанственост“, посочва Кирова с пояснението, че докато тече подготовка за откриване на реновираната сграда на Синагогата, то емблемата на Видин продължава да се руши.

 "Хубаво е да се отчете, че за ремонта и възстановяването на сградата на видинската Синагога са одобрени и отпуснати безвъзмездно над 10 000 000 лв. на община Видин по искане на кмета Ценков, но не Цветан, а Огнян Ценков и то от кабинета Борисов 3.

Първата копка на обекта е от 28.05.2021 г. и сегашният кмет е просто човека възложил строителството и възползвал се от благата на вече одобреното преди него финансиране.

Заслугата на сегашния кмет се изчерпва в избора на изпълнител, получаване на парите и хвалби за нещо, в което няма полезно участие. Повтарям няма полезно участие! За другото участие си има органи на властта, да си свършат работата. Разбира се и в поканата към Румен Радев, който има още по-малко участие във възстановяване на културната ценност.

Не зная дали това не са предизборни услуги, но Видин не заслужава наглостта, с която се пропускат важните факти и истинските участници в доброто дело по реставрация на сградата на видинската Синагога“, пише още заместник-председателят на НС.