Успешна среща с ясен план и конкретни стъпки по разкриване на нови специалности за медицински кадри във видинския филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев" се проведе днес в Парламента по инициатива на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, съобщиха от ПП ГЕРБ - Видин. Тя изрази своето задоволство от постигнатите договорености при провелите се разговори с участието на акад. Христо Белоев - ректор на висшето учебно заведение, изпълнителният директор на МБАЛ във Видин д-р Ивета Найденова и административният директор на видинския филиал на университета Момчил Станков.

Предстоят срещи с кметовете по места и РИО, за да се уточнят и планират потребностите от медицински специалисти, уточни г-жа Кирова. Тя поясни, че ще се стартира с 10-15 бройки, които първоначално ще се обучават в Русе, а бъдещите млади специалисти ще практикуват и работят по договор във Видинската болница. Идеята е тези студенти да бъдат освободени от

такси за обучение и им бъдат осигурени общежитие и стипендии.

Разкриването на медицински специалности във видинския филиал е един от ангажиментите, които Росица Кирова пое при избирането си за народен представител от Видинска област.

"Радвам се, че можем да го направим, защото Видинската болница има спешна необходимост от медицински кадри, а и здравното заведение вече има акредитация за обучение на лекари-специализанти", допълни г-жа Кирова.