На 11 септември от 10:30 ч. във военно формирование 32040 – Крумово се проведе официална церемония по сдаване и приемане на длъжността "Командир на 24-та авиационна база", последвана от тържествен строй на целия личен състав пред щаба на авиобазата.

На събитието присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, командири на военни формирования, ветерани и семейството на досегашния командир бригаден генерал Димитър Иванов.

С указ № 215 от 20 август 2024 г. на президента на България, обнародван в брой 72 на Държавен вестник от 27 август 2024 г., досегашният заместник-командир на авиобазата полковник Димитър Павлов беше удостоен с висше офицерско звание "бригаден генерал" и встъпи в длъжност като командир на 24-та авиационна база – Крумово, считано от днес, 12 септември. Бригаден генерал Иванов развя три пъти бойното знаме пред строя и го връчи на своя наследник полковник Павлов, който обеща да го пази чисто и неопетнено.

В първото си слово като командир той подчерта, че осъзнава поетата отговорност и си дава сметка за ограниченията и предизвикателствата, които стоят пред него, но ще даде всичко от себе си за разрешаването на проблемите и развитието на 24-та авиационна база – Крумово.

От своя страна бригаден генерал Иванов направи кратка равносметка на военната си кариера, по време на която с търпение, постоянство и непрекъснат стремеж към самоусъвършенстване е успял да постига целите си. Той благодари на личния състав за съвместната работа и на семейството си, което понякога е оставял на заден план заради професионалния си дълг.

За дългогодишната му безупречна служба в редовете на Българската армия той получи награди от Министъра на отбраната, Началника на отбраната и Командира на Военновъздушните сили.

Бригаден генерал Димитър Павлов е роден на 12 август 1970 г. в гр. Хасково. През 1993 г. завършва ВВВУ "Георги Бенковски" – гр. Долна Митрополия със специалност летец-пилот за ВВС. Има още две магистърски степени от ВА "Г.С.Раковски": "Организация и управление на оперативните и тактическите формирования от ВВС" от 2010 г. и "Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили" от 2018 г., както и различни преминати курсове.

Той започва военната си кариера в Узунджово. От септември 1993 г. е в 24-та авиационна база – Крумово и преминава през редица длъжности, като от началото на 2019 г. е заместник-командир.

Бригаден генерал Димитър Павлов е военен пилот I клас с над 30-годишен стаж в 24-та авиационна база. Лети на вертолети Ми-17 и AS 532 Cougar. През годините многократно е награждаван с грамоти, предметни и парични награди от Министъра на отбраната, Началника на Главния щаб, Началника на отбраната, Командира на Военновъздушните сили, Началника на Военна академия "Г.С.Раковски" и Командира на 24-та авиационна база. Награден е от Министъра на отбраната с награден знак "За отлична служба – II степен" през 2011 г. и с награден знак "За отлична служба – I степен" – през 2020 г.