Ръст на катастрофите в сезона на пътуванията. Статистиката показва, че през цялата минала година са станали близо 7000 пътни инцидента. Най-много - през август и юли, най-малко - през февруари.

В тези летни месеци най-много катастрофи са регистрирани в Пловдив, следван от Варна, София и Бургас - 139.  В другия край на статистиката е Смолян с общо 15 инцидента за двата месеца.

Сред хората, загубили живота си миналата година, е и 17-годишният Стефан.

Днес близките му организират шествие в негова памет. То ще се проведе тази вечер от квартал "Вердикал“ в Банкя и до мястото на  трагедията.

През лятото на 2023 година - на 14 юли, 9 момчета с две коли се връщат от Клисура към Банкя. По пътя се състезават. В едната кола е 17-годишният Стефан. Шофьорът е негов съученик с книжка от няколко месеца.

"Той ги изпреварва. Прибира се в платното, не успява да вземе завоя и колата излита тук“, разказва пред bTV Красимира Манолова – майка на загиналия Стефан.

Един миг съсипва живота на много хора след това. Започва съдебен процес.

На мястото на инцидента разрешената скорост е 30 км/час.  По експертиза шофьорът е преминал с 97 км/час.

Пътят е общински - до преди инцидента на това място не е имало мантинела. Тя е поставена след случилото се.

От Столичната община потвърдиха, че допълнителните мерки са предприети след трагедията и посочват – "В зоната са монтирани ограничителни системи за пътища с оглед превенция от настъпване на катастрофи“.

От общината допълват,  че до момента на катастрофата нямат данни да са постъпвали сигнали за други инциденти на участъка.

"Тук специално на този завой е имало и други такива инциденти, но за щастие без фатален край“, казва Костадин Гаджев, баща на загиналия Стефан.

На първа инстанция шофьорът на Стефан вече има присъда – 2,8 години ефективна.