"Отрязаха крилете“ на децата ни! Така започва тъжно писмо, адресирано до Varna24.bg на родители от морския град. Редакцията си запазва правото да не публикува имената им.

Проблемът се състои в това, че бюрократичната система е така направена, че децата им нямат равен шанс с останалите, при кандидатстване след 7-и клас. Причината се таи в това, че те са със заболявания, през цялата учебна година са били по болници, изтърпели са куп лишения, операции. Това им попречило да бъдат в клас. Изостанали са с учебния план, но накрая – само заради някакви минимални недостатъчни епикризи, се явяват на матура, която – заради пропуска в ученето, поради форсмажорните обстоятелства, им носи нисък бал. Така те не са в реална конкуренция с останалите деца, а предварително са обречени на неуспех.  

И проблемът, обясняват родителите, не е за хиляди деца, не е дори за стотици, а за по-малко от една дузина във Варна. От 33 деца с хронични заболявания, които имат права по Наредба № 10 от 1 септември 2016 г. за организацията на дейностите в училищното образование, където в чл. 95, алинея 1, пише:  Ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания по тяхно искане се приемат по документи за профили, специалности от професии, които не са противопоказни на здравословното им състояние, 11 деца не са покрили изискванията за нужните документи, въпреки че имат ТЕЛК.

И това са някакви малки неща, сякаш децата ни са здрави или по собствено желание, колкото и грубо да звучи, са отсъствали, за да бъдат по болници, да бъдат подлагани на животоспасяващи операции, обясняват родителите от Варна. За съжаление, допълват още те, така детски съдби се променят. Сблъскваме се с бюрократщина, със служебни отговори, сякаш срещу нас не са хора, а роботи, машини, обясняват те, и допълват: А е толкова просто – 33 деца са във Варна – да се прегледа всеки случай индивидуално, да се прецени, а не да се гледат документи, епикризи, точки, алинеи... Това е гавра, подигравка. Без грам човещина, без грам хуманност, без алтруизъм.

Те разказват и проблем със системата на РУО-Варна. Трябваше, твърдят хората, до 7 юни да е ясен списъка с децата, които ще бъдат пренасочени, тоест без матури ще влязат в училище след 7-ми клас. Този списък обаче става ясен чак на 17 юни – в последния момент. Тогава 11 деца разбират, че ще ходят на матура, а тя е, забележете, пишат родителите, на 19-ти юни по БЕЛ и на 21-ви юни по Математика. Това е невероятен шок и нервно състояние за децата, обясняват хората.

Хората настояват държавните мъже – депутати, министри, директори, да прегледат тези Наредби, Закони, параграфи, касаещи такива съдби като на техните деца, и да ги променят. Нека поне другите след нас не страдат, нека поне те да имат равен шанс с всички останали, през сълзи споделят родителите от Варна.