Приморска Добруджа не изостава от новите тенденции. Появиха се първите роботи като обслужващ персонал в ресторант - сервитьори и чистачи, предаде репортер на "Фокус". Дебютът за Северното Черноморие е това лято и е в едно от любимите места на мнозина на север от Камен бряг. Роботите могат да ви отведат до масата за настаняване, да сервират храна или да отнесат използвани прибори и чинии. Роботът също е перфектен в почистването на пространства - мете и подсушава. 

Машините са на ръст до човешки пояс, с физиономия на коте. "Владеят" не един език за комуникация с гостите и естествено им се радват малки и големи. Все още нямат лични имена и се "адаптират" към обстановката. Възможностите им зависят от желанието на управителя на заведението и какво ще им бъде зададено като функции. Има и екстри, като поздрави за рожден ден, свети в различни цветове за разкош, дава да бъде погален и не иска бакшиш.

В Гърция също дебютират роботи, но като гидове в пещери. В района на Кавала първият такъв с името Персефона вече предвожда в началото групата от туристи и разказва за природните образувания. Беседата не е дълга и може да бъде представена и на български измежду над 30 езика. 

Жулиета НИКОЛОВА