Славното минало на един от най-важните римски градове на Балканите съвсем скоро отново ще се върне в съвременна Девня с Осмия античен фестивал "Марцианопол – животът в Древния град“.

На 19 октомври Античният амфитеатър ще стане арена на зрелищни борби, древни ритуали и много впечатляващи изпълнения на групите за исторически възстановки от България и чужбина.

Както винаги входът за фестивала е безплатен.

"Преди повече от две хилядолетия, през есента, когато войските се завръщали в Рим от поход, започвал главният празник в империята – Римски игри (Ludi Romani). Тази есен гостите на нашия фестивал ще се докоснат до бита, културата и военното дело на народите, населявали територията на днешна Девня и околността“, коментира кметът на общината Свилен Шитов.

От 10:00 до 18:00 часа в съботния ден зрителите ще станат свидетели на гладиаторски дуели, военни ритуали, демонстрации на легионерски строй и конна езда, с участието на българските сдружения Via Preatoria (София), "Авитохол“ (Варна), Ludus Luperkalis (Ямбол), "Мадарски конник“ (Обзор), "Величие“ (Варна) и гостите от Румъния Nokors (Букурещ), Asociatia Culturala Tomis (Констанца) и Ludus Apulensis (Алба Юлия).

На фестивала ще бъдат представени античната музика на музикална формация "Фрея“, както и старинни занаяти, храни и напитки, характерни за периода на Римската империя. През целия ден публиката ще може да разглежда лагерите на участниците, а който желае - сам да си изработи накит, да си отсече монета или да стреля с лък на специално обособено стрелбище.

ПРОГРАМА на ФЕСТИВАЛА

10:00 – Официално откриване;

10:30 – Представяне на траки и скити - ритуали и конни демонстрации;

12:00 - Легионерски лагер – представяне на воинските традиции и бита на легионерите (Поселение около лагера – търговски пазар и кръчма – нрави и обичаи; Керамична работилница – презентация на керамиката през вековете);

13:00 - Кулинарна презентация и дегустация на храни, характерни за периода на Римската империя, презентация на вино и подправки;

15:00 – Римски гладиаторски игри;

16:00 – Военни ритуали, бойни практики и военни сблъсъци;

17:00 – Представяне на античната музика от музикална формация "Фрея“;

18:00 – Закриване на фестивала.