На 1 юли тази година се честват възвръщането на мощите на преподобния Йоан Рилски Чудотворец от Търновград в Рилския манастир. Това съобщиха за "Фокус“ от Рилската света обител. Това събитие е от изключително значение и винаги се отбелязва тържествено.

Тази година се навършват 554 години от връщането на мощите на Чудотвореца, като Божия утеха за българския народ. Повече от хилядолетие светите мощи привличат множество отрудени и обременени, за да даряват с покаяние, смирение и духовно съвършенство.

След повече от три века, на 1 юли 1469 г. честното тяло на преп. Йоан Рилски Чудотворец отново намерило покой в основания от него манастир в Рила планина. 

След Успението на св. Йоан Рилски - 18 август, и Отчовден -19 октомври, празникът Възвръщане на мощите му е третият празник в Светата обител, който се отбелязва с всенощно бдение на 30 юни срещу 1 юли - израз на любовта и почитта към всебългарския покровител.

Тази сутрин в манастира се отслужва Света литургия.

Свети Йоан Рилски е познат в целия православен свят, защото той върши чудеса, особено там, където търсят неговата помощ. Той е обичан заради своята благодатна помощ и заради чистия и свят живот, който е оставил като пример и назидание. 

Венцеслав ИЛЧЕВ