Рибари акостираха демонстративно с кораби и лодки на Морска гара във Варна.

Протестиращите искат да се намери решение на проблема със забраната за ползване на над 30 стоянки за лодки по Северното Черноморие.

Забраната е въведена заради опасни съоръжения или такива с неясен статут. Всяка година Морска администрация издава подобни заповеди, но за първи път се следи толкова стриктно, оплакаха се рибари.

Областният управител на Варна Андрияна Андреева обеща да се сформира комисия, която да провери състоянието на пристанищата и лодкостоянките.

Проблемът може да се реши, ако се стартират два проекта за изграждане на лодкостоянки и пристанище. И по двата се работи от години, но не са завършени, съобщи БНТ.

"Работи се по проектите за пристанищата, създаде се нова комисия, още от предния областен управител – сега са допълнени членове. Теоретично се работи във всички насоки и виждаме подкрепа и желание от община и от областна управа. Само, че този процес ще продължи повече от година, няма как да стане за няколко месеца и дотогава сме уязвими от закона", заяви Александър Тръпчев, представител на рибарски сдружения.