Стари, изсъхнали, болни и опасни дървета премахват от различни паркове, градинки и улици във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус".

През настоящата седмица дейностите на общинските служители са съсредоточени в кв. "Колю Фичето“. Отсечени бяха няколко бора от района ДКС "Васил Левски“. Според плана на местната администрация, на тяхно място трябва да бъдат засадени нови подходящи видове, които да облагородят парковото пространство. Премахват се и изсъхнали клони от дървета, които могат да бъдат спасени.

Изсичането не е самоцелно. Дърветата се избират, след наблюдение и обстойна проверка, извършена от специална комисия. В състава и влизат експерти от отдел "Околна среда“ при Община Велико Търново, Лесозащитна станция – София и ОП "Горско стопанство“.

Отстраняват се предимно иглолистни дървета, които са "най-предпочитани“ от инсектите в града през последните няколко години. За заболяванията на видовете спомагат и топлите зими, които помагат на насекомите да се размножават.

От местната администрация допълват и, че са опитали различни методи, с които да третират дърветата, но нищо не е помогнало.

В следващите дни, при благоприятни метеорологични условия, акцията ще продължи и на други места в града.