В сърцето на Русе се заражда нов център за детско образование и забавление. Общинската администрация получи заявление от Мирослав Красимиров Русев, управител на "Т-РЕКС ФИШ" ЕООД, за наемане на общински имот на улица "Константин Иречек" номер 16.

Предложението, постъпило на 25 юни 2024 година, цели трансформирането на пространство от 274,43 квадратни метра в детски образователен и парти център. Обектът, част от сграда-паметник на културата, се намира в сутерена на историческа постройка и досега е служил за обществено хранене.

Общински съвет - Русе разгледа внимателно предложението, съобразявайки се със Закона за общинската собственост. Според член 14, алинея 7 от този закон, свободните имоти - публична общинска собственост, могат да се отдават под наем за срок до десет години чрез публичен търг или публично оповестен конкурс, след решение на Общинския съвет.

След обсъждане, съветът взе решение да даде зелена светлина за провеждането на публичен търг с явно наддаване. Наемът ще бъде за срок от седем години, а началната тръжна месечна наемна цена е определена на 905 лева без Данък добавена стойност, информира Dunavmost. 

Този ход отваря врати за създаването на иновативно пространство, където най-малките жители на Русе ще могат да учат и да се забавляват. Инициативата на "Т-РЕКС ФИШ" ЕООД обещава да внесе нов живот в историческата сграда, съчетавайки образование и развлечение за децата на града.