"Органът в Добрич наистина е една национална ценност". Това заяви пред журналисти Росен Драганов, органист и отговорник по реставрирането на инструмента, предаде репортер на "Фокус". Органът в Концертната зала е бил в много тежко състояние. Течове от покрива са създавали неблагоприятна среда дълги години. Вода буквално се е стичала по целия орган до основите му, прах, хоросан и мазилка са засипвали отделни части. 

"Това е нещо твърде тревожно за един инструмент, но успяхме да го спасим. Може би вече две години усилия по неговия ремонт - почистване, залепяне на спукани тръби, микроремонти", посочи Росен Драганов. По думите му инструментът е много ценен, произведен е от  потсдамската органна фабрика "Александър Шуке“. 

Самата Концертна зала "Добрич", известна още като Органова зала, е с много интересна акустика. "Това е една от най-добре звучащите зали в цяла България. Органът звучи най-добре в тази зала. Мога да направя един паралел с Варна. Там органът е два пъти по-голям от този в Добрич, но за залата във Варна не са изпълнени предписанията по отношение на акустика и органът там е един вид погребан", коментира Росен Драганов и допълни: "В Добрич органът звучи прекрасно и всеки органист мечтае да дойде и да свири в тази зала, защото наистина акустиката е невероятна".

Инструментът вече е реставриран, на 25 септември - Денят на Добрич, ще бъде първият концерт след пълното обновяване на залата по проект на Общината. Тогава публиката ще чуе изпълнения на орган на родената в Добрич Мария Славова. 

"Поздравления за добрите начинания, за всичко, което се прави да бъде реставрирана самата сграда и органът да продължи своя живот и да радва публиката", каза Росен Драганов. Благодарение на осигурените финансови средства са почистени между 2500 и 3000 тръби на органа. Фасадните са едва 30-40. Размерите са различни - от такъв на молив до 5-метрови. Инструментът има в задната част много дървени тръби, които през годините назад са сцепени заради температурни разлики и сухотата на въздуха през отоплителния сезон. Работата е прецизна и огромна по обем.

Концертна зала "Добрич" ще отвори врати след основния ремонт и реновирането за Деня на града, на 25 септември, когато публиката ще се наслади на палитра от изпълнения и сценична колаборация на Български камерен оркестър, Духовия оркестър, Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" и хоровете в Добрич. Предстои грандиозен, вълнуващ концерт в една от най-добрите концертни зали въобще в България.

Жулиета НИКОЛОВА