Световноизвестният архитект Ицхак Липовецки и проф. д-р Александър Ляхав посетиха тези дни Община Провадия. Те се срещнаха с кмета д.т.н.инж. Жоро Илчев, научи "Фокус".

Интересът на гостите бе насочен към рестартиране на проекта от 2005 г. на починалия Якоб Евар (бизнесмен от Копенхаген) за изграждане на ВИП селище с голф игрище и летище за леко-моторни самолети.

Архитект Липовецки предложи нови по-съвременни идеи, с които да се реализира проекта. Отбеляза добрите приоритети в историческо, културно и архитектурно развитие на град Провадия. Препоръча среща с бизнесмена Рами Евар от Ню Йорк, за която ще съдейства. Интерес предизвикаха предложенията му за атракционно представяне на крепостта Овеч и международния конкурс "Светослав Обретенов".

Професор Ляхав прояви изключителен интерес към минералния извор и солената вода - символ на града. Направи няколко предложения за възобновяване на балнеолечението. Професорът поиска от кмета характеристиките на водите и солите. Подчерта, че градът е разположен на много красиво място и една правилна презентация пред бизнесмени би довела до много успешни резултати.

На срещата присъства и Димитър Куцаров - председател на национално движение "България си ти“. Той представи идеен проект за спасяване на Снеженската 450-годишна дъбова гора, фигурираща в червената книга. Проектът предвижда изчистване, култивиране и лекуване на гората, изграждане на международен учебен център за деца и юноши, прилагане на зелените програми на ЕС в региона. Г-н Куцаров подчерта, че това може да стане само при условие да се мисли единствено за просперитета на региона и жителите на общината.