13 случая на Остри респираторни заболявания отчитат здравните власти във Великотърновска област в началото на лятото, предаде кореспондент на "Фокус“. Толкова са били заболелите в периода 26 юни – 2 юли, а в предходната седмица те са били шестима.

Случаите на Ентероколити са шест, като три са в община Велико Търново, два в община Златарица и един в община Павликени.

В началото на месеца в областта е регистриран и един пациент с туберкулоза на червата. Болният е от община Павликени.

Чревната туберкулоза е първична или вторична. Първичната се развива след приемане на заразена с туберкулозни бактерии храна (мляко и млечни продукти) или чрез попадане на тези бактерии от кръвта в червото. Вторичната чревна туберкулоза се дължи на заразяване с туберкулозни бактерии при наличие на белодробна или ларингеална туберкулоза, като бактериите достигат до червата чрез погълнати храчки.

Заболяването протича като на различни места по протежение на тънките и дебелите черва се образуват язви по лигавицата и в дълбочина на чревната стена. Болните се оплакват от газове в червата, подуване и тежест в корема, коликообразни болки, повече в дясната коремна половина, а също така отслабват значително.

Лечението изисква подходяща и щадяща диета, както и прием на противотуберкулозни медикаменти и кортикостероиди по показание на лекуващия лекар. Лечебният режим е продължителен и трае две и повече години. При правилно лечение настъпва пълно оздравяване.

През изминалата седмица в областта са регистрирани също 14 случая на варицела, три на скарлатина и 12 на COVID-19.